Masinatööstusse asus aastaga viis protsenti rohkem töötajaid

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähenenud kasv elektroonikatööstuses pidurdab kogu tootmissektorit. Pildil Enics Eesti elektroonikatehas Elvas.
Vähenenud kasv elektroonikatööstuses pidurdab kogu tootmissektorit. Pildil Enics Eesti elektroonikatehas Elvas. Foto: Jaanus Lensment

Vaatamata tootmismahu langusele suurenes hõivatute arv masinatööstuses aastaga ligi viis protsenti ja palgad tõusid Eesti keskmisega samas tempos. Kokkuvõttes suurenesid tööjõukulud enam kui kümnendiku võrra, kuid kogukulud mõnevõrra vähenesid.

Tootmine vähenes 2013. aastal viis protsenti. Kuna hinnad püsisid stabiilsena, langes ka müügimaht samas suurusjärgus. Müügi languse tõi kaasa ekspordi vähenemine, kuid siseturu müük püsis paigal. Suurematest eksportturgudest langes müük Soome, teiste olulisemate riikide osas oli pilt positiivsem.

Üle poole investeeringutest suunati masinatesse ja seadmetesse. Teisteks olulisemateks valdkondadeks olid ehitamine ja rekonstrueerimine ning transpordivahendid.

Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatud kindlustunde indikaator oli masinatööstuses madalam kui 2012. aastal, tellimusi oli tavalisest vähem. 2014. aasta algus oli sarnane kui aasta tagasi, mõne näitaja osas oli pilt veidi parem, kuid lähituleviku väljavaateid hinnati siiski üsna tagasihoidlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles