Venemaa-vastased sanktsioonid kahjustavad Euroopa ettevõtteid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Ajakiri Der Spiegel kirjutas mõne päeva eest, et kui veel hiljuti küsiti Kremli ametnikelt lääneriikide poolt Venemaale kehtestatavate majandussanktsioonide kohta, suutsid nad vaevu naeru tagasi hoida. Praeguseks on olukord muutunud. Seni on Euroopa Liit hoidunud oma sanktsioonides üksikisikutest ja mõnest ettevõttest kaugemale minemisest, ent nüüdseks on Euroopa Komisjon teinud riikidele ettepaneku piiranguid oluliselt laiendada.

Põhjus, miks Euroopa Liit on seni olnud Venemaale sanktsioonide kehtestamisel hillitsetud, on Venemaa ja Euroopa Liidu väga tihedad kaubandus- ja majandussidemed, mis tähendab, et sanktsioonid tulevad Euroopa Liidule bumerangina tagasi.

Eelmisel aastal importis Euroopa Venemaalt kaupu 206,5 miljardi euro eest, sellest 157 miljardi eest naftat ja gaasi. Euroopa eksportis Venemaale 119,8 miljardi eest kaupu.

Väikeriik Holland, kelle kodanikud moodustasid valdava osa allatulistatud Malaysia Airline’i pardal olnud hukkunutest, on Hiina järel Venemaa üks olulisemaid kaubanduspartnereid. Hollandlased ja venelased on investeerinud vastastikku miljardeid. Hollandi-Briti energeetikakompanii Royal Dutc­h Shell, mille peakorter asub Haagis, on Venemaa gaasiväljade suurim välisinvestor. Tegemist on ka riigi suurima ettevõttega, mille aktsiad on laialdaselt sealsete pensionifondide portfellides. Juhul kui firma saab kahjumit, mõjutab see otseselt hollandlaste sääste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles