Küprose õpilasfirma kontrollib kaasõpilaste kooliskäimist

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose õpilasfirma lõi süsteemi, mis registeerib õpilaste kohalviibimise koolitunnis. Kui õpilane ei tule õigeks ajaks tundi, paneb masin automaatselt klassiukse lukku ja helistab puuduva õpilase vanematele. Ettevõtte sõnul aitab masin hoida aega kokku puudujate kontrollimise arvelt ning muudab koolikeskkonna turvalisemaks.
Küprose õpilasfirma lõi süsteemi, mis registeerib õpilaste kohalviibimise koolitunnis. Kui õpilane ei tule õigeks ajaks tundi, paneb masin automaatselt klassiukse lukku ja helistab puuduva õpilase vanematele. Ettevõtte sõnul aitab masin hoida aega kokku puudujate kontrollimise arvelt ning muudab koolikeskkonna turvalisemaks. Foto: Martin Ilustrumm

Euroopa õpilasfirmade võistlusel Küprost esindav ettevõte Stay Safe Security Solutions müüb turvasüsteemi, mis tekitab nende endi sõnul peavalu teismelistele, kes soovivad mõnikord koolist minema hiilida või tundidesse hiljem saabuda.

Süsteem on järgmine: klassiruumi seinal on nutikas andur. Igal õpilasel on väike võtmehoidjat meenutav seadeldis, milles on tema kohta andmed. Kui õpilased lähevad tundi, peavad nad seadme suruma vastu andurit, et see registreeriks nende kohaololeku.

Kui kell heliseb ja tund algab, läheb uks lukku, nii et õpilased ei pääse enam klassiruumi. Andur registreerib puudujad ning helistab automaatselt nende vanematele, et anda teada laste puudumisest.

Stay Safe Security Solutionsi tootejuht Christos Hasapis põhjendas helistamise vajalikkust sellega, et laps ei pruugi tunnist puududa vabast tahtest – ta võib olla haige, eksinud või ohus.

Kuna masin loeb tunnis kohaolijaid ja puudujaid automaatselt, pole tarvis nende täiendava kontrolimise peale aega kulutada. See hoiab Hasapise sõnul kokku vähemalt viis minutit, mis on õppetunni jaoks pikk ja vajalik aeg.

Turvaseadet kasutab praegu vaid kool, milles õpivad õpilasfirma osalised. Nende sõnul on kooli tagasiside väga positiivne ja praegu kaalub veel kaks Küprose kooli sama süsteemi kasutuselevõttu.

Hasapis tõdes, et seade tekitab vastumeelsust eelkõige teistmelistes, kes kurdavad, et ei viitsi alati tundi õigel ajal tulla. Hasapis arvas aga, et kui need teismelised on kolmekümneaastased ja neil on endal kaks last, siis nad saavad aru, miks on vajalik teada, et nendega on kõik korras ja nad on kindlas kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles