Jukose kohtuotsus kõlab esmaspäeval

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftakompanii JUKOS endine juht Mihhail Hodorkovski 2004. aastal peetud kohtuprotsessi ajal.
Naftakompanii JUKOS endine juht Mihhail Hodorkovski 2004. aastal peetud kohtuprotsessi ajal. Foto: SCANPIX

Eelseisval esmaspäeval kuulutab Haagi kohus välja otsuse kunagise naftafirma Jukose investoride nõude osas Vene Föderatsioonilt 100 miljardi dollari ulatuses.

Juristide sõnutsi on tegemist kõige suurema investeeringuid puudutava nõudega ajaloos. Omal ajal Mihhail Hodorkovskile kuulunud firma suuraktsionärid kaebasid Venemaa kohtusse aastal 2005, süüdistades viimast Jukose hävitamises kunstlikult tekitatud maksunõuete abil, meenutab Financial Times.

Vene võimud arreteerisid Hodorkovski 2003. aastal süüdistatuna pettuses ja maksudest kõrvalehoidumises. Hodorkovski vabanes vanglast alles mullu detsembris ja toimetati koheselt kodumaalt minema.    

Kui Venemaa kohtus kaotajaks osutub, on tal ilmselt valida: kas maksta käputäiele oligarhidele välja miljardeid dollareid – või seista silmitsi olukorraga, kus viimased nõuavad nõude katteks Venemaa riiklike varade konfiskeerimist väljaspool selle piire.

Saatuse tahtel tuleb kohtuotsus esitamisele plahvatusohtlikus olukorras, mille on tekitanud Malaisia reisilennuki allatulistamine Venemaa poolt Ukraina idaosas vallandatud kriisi piirkonnas.

Peatselt peaks kõlama ka Jukose kõiki aktsionäre puudutav otsus eraldiseisva 2004. aastal Euroopa Inimõiguste Kohtule esitatud kahjutasude hagi osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles