Välisomanikud võtsid dividendideks sadu miljoneid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Eesti ettevõtluskeskkonnas on toimunud märgatavad muutused – välisomanduses olevad suurettevõtted on hakanud üha enam omanikele dividende välja maksma. Ainuüksi tosinkond suurimat välisomanikele kuuluvat dividendimaksjat viisid eelmisel aastal välja pea veerand miljardit eurot ning täitsid riigikassat 63 miljoni euro suuruse tulumaksuga.

Nõustamisfirma PwC Advi­sors juht Teet Tender toonitas, et ettevõtete eesmärk ongi omanikele raha teenida, ning niikaua, kui välisinvestorite omanduses olevad Eestis tegutsevad ettevõtted omanikele dividendi suudavad maksta, on ehk ka lootus, et need välisinvestorid siit ei lahku.

«Ma arvan, et selleks on paar põhjust. Üks on sotsiaalne surve, mis on tekkinud ja sunnib dividende maksma neid, kel suurem sotsiaalne vastutus ja vajadus olla heas valguses Eest­i riigi ja tarbijate ees,» ütles EY Balticsi partner Ranno Tingas.

Tuleb toonitada, et vastavalt Eesti maksusüsteemile maksavad ettevõtted tulumaksu alles siis, kui nende omanikud võtavad dividende välja. Niikaua kui omanikutulu ei võeta, riik tulumaksu ka ei saa.

«Lisaks on paljudel laenusaldod emaühingutele läinud ebamõistlikult suureks ning lihtsaid ja riskivabu lahendusi napib. Lüpsilehmalt saab raha ka laenuna omanike valdusesse võtta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles