EList tuleb Ukrainale oodatust vähem gaasi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorud Ukrainas.
Gaasitorud Ukrainas. Foto: SCANPIX

Ukraina valitsuse teatel tuleb Euroopa Liidust tagasitarnetega vähem gaasi, kui oodati, Ukraina energiaminister Juri Prodan näeb selle taga Venemaa gaasikontserni Gazprom ähvardusi nagu oleksid tagasitarned ebaseaduslikud.

Ukraina tarbib aastas ligikaudu 50 miljardit kuupmeetrit maagaasi ning erinevate ELi riikide gaasitarnijatega sõlmitud lepingute kaudu peaks Ukraina saama tagasitarnete kaudu umbes 18 miljonit kuupmeetrit maagaasi päevas, see kogus on Reutersi teatel aga vähenenud seitsme miljoni kuupmeetrini päevas, vahendas ERR Uudised.

Juunis sai Ukraina tagasitarnetena päevas keskmiselt 16 miljonit kuupmeetrit maagaasi, millest 12 miljonit tuli Ungarist.

«Gaasi tagasitarned on praeguseks vähenenud. Seda võib seostada Gazpromi vastavate sammudega,» ütles Prodan meediale, tuues põhjusena välja ELi riikide hirmu Gazpromi ees, mis on viidanud Euroopa energiakompaniidele, et gaasi tagasitarned on ebaseaduslikud.

Ukraina gaasifirma Naftogaz teatas täna, et Poolast tuleb endiselt tavapärane hulk maagaasi, kuid vähenenud on Ungarist tulevad gaasikogused, selle põhjenduseks tõi Naftogaz aga asjaolu, et Ungari täidab praegu oma hoidlaid ning ei süüdistanud seetõttu tarnete vähenemises ka Gazpromi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles