Hispaania loodab koondise triumfist majandussüsti

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike poiss Hispaania riigilipuga
Väike poiss Hispaania riigilipuga Foto: SCANPIX

Majandusteadlaste hinnnagul võib Hispaania jalgpallimeeskonna maailmameistritiitel riigi majandusseisakust välja aidata.

Esade ärikooli õppejõu Josep-Maria Sayerase sõnul võib rahvuskoondise võit ajutiselt tarbimiskulutusi tõsta, vahendab uudisteagentuur AFP.

«Mõned sektorid, näiteks hotellimajandus ja kaubandus, võivad Hispaania koondise esituste pealt tulu teenida,» arvab ka majandusprofessor Juan Carlos Martinez Lazaro. Samuti müüakse tema hinnangul riigis tavapärasest rohkem alkoholi.

«Kuigi meil pole veel täpseid numbreid, ootame õllele tehtavate kulutuste tõusu, teades, et jalgpallimatšid tõstavad baarikülastuste arvu, » nõustub Hispaania õlletootjate liidu peadirektor Jacobo Olalla Maranon.

Vastavalt neli aastat tagasi Saksamaal toimunud finaalturniiri makromajanduslikke mõjusid uurinud Hollandi panga ABN Amro uuringule ei suuda MM-karikas iseenesest majanduslangust tõusuks pöörata. Siiski teenib tiitlivõitja uuringu väitel majandusliku boonusena aastases majanduskasvus keskmiselt 0,7 protsendipunkti.

Värske maailmameistri puhul on professor Martinez Lazaro järelduse paikapidavuse suhtes siiski skeptiline. «Hispaania probleemid on liiga sügavad, et võit üksi meid nendest välja tiriks,» usub ta.

Esimeses kvartalis kasvas Hispaania majandus vaid 0,1 protsenti, mis valitsuse prognooside kohaselt peaks kogu aasta peale pöörduma 0,3-protsendiliseks languseks.

Majandusteadlased on ühel meelel, et Hispaania peaks reformima tööturgu, kärpima eelarvepuudujääki, ergutama konkurentsivõimet ja uuendama kogu finantssüsteemi.

Seega võib rahvuskoondise triumf professor Sayerase hinnangul tõesti tagada mõneks ajaks majanduse kohale päikesekiire, sest inimesed julgevad veidi rohkem tarbida. «Silmapiiril on aga hulgaliselt pilvi,» tunnistab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles