Mais kiirenes kaupade ekspordi ja impordi kasv

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Maikuus suurenes kaupade eksport jooksevhindades 39 protsenti ning import 47 protsenti võrreldes eelmise aasta sama ajaga.


Ekspordi ja impordi kasv oli maikuus selle aasta suurim, teatas statistikaamet.

Mais eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 11,3 miljardi krooni väärtuses ning imporditi Eestisse 12,5 miljardi krooni eest. Viimati oli eksport suurem 2008. aasta oktoobris. Eelmise aasta maiga võrreldes suurenes eksport 3,1 miljardit krooni ning import 4 miljardit krooni.

Impordi kiirem kasv võrreldes ekspordiga suurendas ka kaubavahetuse puudujääki, mis oli mais 1,2 miljardit krooni. Võrreldes möödunud aasta maiga oli puudujääk üle kolme korra suurem.

Euroopa Liidu (EL) riikidesse eksporditi Eestist kaupu 7,4 miljardi krooni eest, mis moodustas ligi kaks kolmandikku Eesti koguekspordist. Eelmise aasta maiga võrreldes suurenes eksport EL riikidesse 29 protsenti. Eksport ühendusevälistesse riikidesse suurenes 61 protsenti.

EL riikidest imporditi Eestisse kaupu 9,9 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 79 protsenti Eesti koguimpordist. Eelmise aasta maiga võrreldes suurenes import EL riikidest 45 protsenti. Import kolmandatest riikidest suurenes 55 protsenti.

Aprilliga võrreldes kasvas mais eksport 6 protsenti ning import 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles