Eesti teadus- ja arendustegevus on majanduslangusest toibunud

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti.
Sülearvuti. Foto: Toomas Huik

Eesti äriettevõtete kulutused teadus- ja arendustegevusele on aastatel 2008–2012 kasvanud vaadeldavast 143 riigist kõige rohkem, selgub hiljuti avalikustatud maailma juhtivate äriülikoolide WIPO, INSEAD ja Johnson Cornell University tänavusest innovaatilisusindeksist.

Eesti ettevõtted kulutasid tunamullu teadus- ja arendustegevusele 2008. aastaga võrreldes 127 protsenti rohkem, teisel kohal oli selle näitaja poolest Slovakkia 74 protsendiga. Järgnesid Holland ja Tšehhi, mille ettevõtted panustasid 2012. aastal teadus- ja arendustegevusse võrreldes 2008. aastaga vastavalt 34 ja 31 protsenti rohkem.

Seejuures 2011. aastal kasvas vastav näitaja Eestis 2008. aastaga võrreldes lausa 161 protsenti. Statistikaameti andmetel oli toona paranenud tulemuse oluline mõjutaja õlitööstus ja seal tehtud investeeringud tehnoloogiliseks arenduseks.

Võrdluses riikidega, kus sisemajanduse kulutused teadus- ja arendustegevusele majanduslanguse ajal vähenesid, on Eesti samuti kõige kiiremini taastunud. Kui 2009. aastal vähenesid kulutused teadus- ja arendustegevusse 98 protsendile 2008. aastaga võrreldes, siis 2010. aastal oli vastavaks näitajaks 111 protsenti, 2011. aastal 179 protsenti ning tunamullu oli selleks esialgsetel andmetel 171 protsenti.

Samas on maailmas hakanud kulutused teadus- ja arendustegevusele vähenema – nii oli see mullu ja suund jätkub ilmselt tänavugi.

Maailma innovatsiooniindeksi järgi kerkis Eesti maailma 143 riiki hõlmavas edetabelis ühe koha võrra, 24. kohale Belgia järele ja Malta ette. Esikohal oli Šveits, teisel Suurbritannia, kolmandal Rootsi ning neljandale kohale ehk mulluse tabeliga võrreldes, koha võrra, on tõusnud Soome. Teistest lähiriikidest asus Läti käesoleva aasta tabelis 34. kohal, Leedu 39. kohal ja Venemaa 49. kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles