Toiduainete odavnemine langetas töötleva tööstuse tootjahindu

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiva valmistamine Leiburis.
Leiva valmistamine Leiburis. Foto: Raigo Pajula

Töötlevas tööstuses jätkasid tootjahinnad juunis kahanemist. Statistikaameti andmetel vähenesid hinnad maiga võrreldes keskmiselt 0,1 protsenti, eelmise aasta juuni hindadele jäädi 0,4 protsenti alla.

Suurematest sektoritest on trendi muutust märgata toiduainete tööstuses, mis oli pikka aega hinnatõusu veduriks. Viimasel ajal on mitmed sektori sisendid oluliselt odavnenud ning aastane hinnatõus langenud 0,6 protsendini. Venemaa blokaad sealihale on hoidnud seda kallinemast ning samuti on viljahinnad maailmaturul heade saakide ootuses pigem odavnenud. Vastuvoolu ujuvad puidutööstus ja mööblitööstus, kus hinnad tõusid aastaga vastavalt 2,3 ja 3,1 protsenti.

Tootjahindade langustrend on mujal Euroopa Liidus küllaltki samasugune, kuid kui meil on tootjahinnad aastases võrdluses langenud alates tänavu märtsist, siis Euroopa Liidus hakkasid need kukkuma juba mullu kevadel. Hetkel suundumuse muutumist oodata ei ole, kuna globaal-poliitiline olukord on küllaltki ebastabiilne ning eeldusi järsuks nõudluse kasvuks hetkel ei paista.

Ekspordi- ja impordihinnad olid samuti võrreldes eelmise aasta sama ajaga madalseisus. Ekspordihindade arengut mõjutas endiselt nõrk välisnõudlus, impordihindade languse taga oli suuresti nafta maailmaturu hinna muutus. Ekspordihinnad langesid aastaga keskmiselt 1,9 protsenti, impordihinnad 1,2 protsenti. Aastases võrdluses oli juunis jätkuvalt kõige kiirem ekspordihindade langus elektrienergia, gaasiga varustamisel ja jäätmekogumisel.

Ettevõtjate ootused hindade edasiste arengute suhtes viitavad hetkeolukorra püsimisele. Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu põhjal prognoosis 83 protsenti küsitletutest müügihindade püsimist stabiilsena. Keskmisest kõrgemad olid hinnakasvu ootused toiduainetööstuses ja metalltoodete tootmises.

Valdkonna edendamiseks viidi läbi teadus- ja arendustegevuse alaseid projekte, mille eesmärk oli tõsta põlevkivivaldkonna teaduse arengutaset ning populariseerida põlevkiviga seotud erialasid noorte hulgas kutse- ja kõrghariduse tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles