Uued õlitehased hoogustavad keemiatööstuse kasvu

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ Põlevkiviinstituudi keemialaboratoorium. Heledas pudelis viis-metüül resortsiin ($1000 kg), tumedas pudelis põlevkiviõli ($150 tonn).
TTÜ Põlevkiviinstituudi keemialaboratoorium. Heledas pudelis viis-metüül resortsiin ($1000 kg), tumedas pudelis põlevkiviõli ($150 tonn). Foto: Toomas Huik / Postimees

Keemiatööstuses suurenes möödunud aastal tootmismaht ligi kümnendiku võrra, kiirema kasvuga oli taas õlitööstus.

Müüki mõjutas peamiselt eksport ja selle kasvu taga oli põlevkiviõli müük, mille väljamüügi kogused suurenesid kahe kolmandiku võrra. Rahaliselt tähendas see ligi poole võrra suuremat eksporditulu kui 2012. aastal. Ekspordi sihtriikidest tõusis tugevasti Belgia osatähtsus.

Hõivatute arv suurenes keemiatööstuse kõigis allharudes kuni paar protsenti. Õlitööstus säilitas lisandväärtuselt hõivatu kohta töötleva tööstuse harude seas oma esikoha.

Investeeringud keemiatööstusse kukkusid 2013. aastal esialgsetel andmetel poole võrra, seda eeskätt õlitööstuse arvel. Kuigi mahud vähenesid, siis on viimased kolm aastat olnud õlitööstuse jaoks aktiivse laienemise periood ning see on toonud kaasa varasemast oluliselt suuremad investeeringud.

Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitletud keemiatööstuse ettevõtjad tunnistasid 2014. alguses, et tellimusi on tavapärasest vähem ja mitmed prognoosisid müügihindade alanemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles