Arco Vara suuromanik küsis kolm miljonit krooni meelehead

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arco Vara suuromanik Hillar Peeter Luitsalu rääkis kapos, kuidas Arco Varale pakuti kolm miljonit krooni, et see loobuks Rävala 8 konkursil osalemast.
Arco Vara suuromanik Hillar Peeter Luitsalu rääkis kapos, kuidas Arco Varale pakuti kolm miljonit krooni, et see loobuks Rävala 8 konkursil osalemast. Foto: Mihkel Maripuu

Villu Reiljanile kriminaalkurjategija seisuse toonud kohtuasja toimikust leiab ka ülekuulamisprotokolli Arco Vara suuromanik Hillar Peeter Luitsalu ülestunnistusega.


Kõnealuses ülekuulamisprotokollis räägib Hillar Peeter Luitsalu, kuidas ta küsis oksjonil osalemisest loobumise eest kolm miljonit krooni.

5. detsembril 2007 kapos tunnistusi andes ütles Luitsalu juhtiv­assistent Valdo Kraamile, et Arco Vara oli huvitatud Tallinna Rävala puiestee kinnistu ostust. Arco tegi Luitsalu sõnul Merkole koostööettepaneku ja firmad moodustasid töögrupi.

«Millalgi vahetult enne konkursi tähtaja saabumist kohtusin Aivo Pärnaga, kes väljendas oma selget huvi Rävala puiestee 8 konkursil osalemise vastu. Ta pakkus, et loobuksime hüvitise vastu konkursil osalemast. Jutt käis kolmest miljonist kroonist. Ma vastasin, et mul puuduvad volitused talle vastata, kuid jutt on huvitav,» jätkas Luitsalu.

«Ootame lubatud sooritusi»

Sama kohtutoimik paljastab, et Arco huvi Rävala puiestee hoonekompleksi vastu oli ammune. Juba 2005. aasta märtsis saatis Luitsalu toonasele rahandusministrile Taavi Veskimäele kirja, milles tegi ettepaneku, et riik võiks kinnistu hoonestusõiguse konkursiga 50 aastaks rendile anda.

Samast kirjast hakkas veerema lumepall, mis viis lõpuks niikaugele, et 2006. aastal pani toonane keskkonnaminister Villu Reiljan endise EKE Projekti kinnistu enampakkumisele.

Reiljani sabas olnud kapo salakuulajad salvestasid muu hulgas ka vestlused, mis viitasid peale looduskaitsemaadega sahkerdamisele ka sel enampakkumisel pistise küsimisele. Kuna salvestistest käis läbi Luitsalu nimi, tuli minna ülekuulamisele.
Luitsalu rääkis ülekuulamisel, et kuna hoone alghind oli kõrge, loobus Arco-Merko pakkumust esitamast.

«Pärast konkursi toimumist, olles asja arutanud oma partneritega, otsustasin n-ö kalastada. Helistasin Pärnale ja küsisin, et kuna me vastavalt tema ettepanekule loobusime osalemisest, siis ootame ka tema poolt lubatud sooritust,» rääkis Luitsalu. Raha liikumist toimik ei tuvasta, kuid ega Pärnal sellist raha maksta poleks olnudki.

Ainus, kes murdus

Reiljani kohtutoimikus on veel nii mõnegi multimiljonäri ülekuulamisprotokoll. Ainus, kes murdus, oli Luitsalu.

Kraam märkis, et Pärn käis Arco Vara kontoris 6. septembril 2006.

«Kas Pärnaga oli juttu kolmest miljonist või mitte?»

«Tegelikult ei olnud,» kostis Luitsalu.

«Kes mõtles välja kolme miljoni loo?»

«Mina mõtlesin selle välja ning keegi kolmas ei ole sellest teadlik,» vastas Luitsalu.

«Miks te alguses kohe tõtt ei rääkinud?»

«Ei tahtnud, et ma satuksin mingite ebameeldivate asjade sisse, millest mul päris täpset arusaamist ei ole. Ma lootsin, et saan kohe tulema, seetõttu mugandasin tõde, mida ei tohiks teha,» jätkas Luitsalu.

Protokolli järgi kulus kapol Arco Vara suuromaniku rääkima panekuks kolm tundi.

«Valimised on tulemas»

Kapo versiooni järgi tuletas Luitsalu Pärnale meelde raha maksmise kohustust, aga seda tuli maksta hoopis advokaat Tarmo Sillale. Sild küsis 1,5 miljonit krooni kohtuotsuse järgi aga Reiljanile.

Rävala puiestee 8 kinnistu oksjon lõppes nii, et Reiljan, Pärn ja Sild jäid süüdi pistise küsimises, lubamises või vahendamises. Magus kesklinna kinnistu aga liikus ärimeeste Marcel Vichmanni, Anti Selge ja Tiit Pruuliga seotud firmale Go Group.

Viimaste huve esindas oksjonil ka Pärn, kelle firma Wipestrex tegi kaks pakkumust. Hoone praegused omanikud tegid kolm pakkumust, hoone ostsid aga neist odavaimaga.

«Pärast kinnistu ostmist Wipestrexi poolt tuli Pärn taas minu juurde jutuga, et tema käest on küsitud toetust Rahvaliidule summas 1,5 miljonit krooni, et valimised on tulemas. Saatsin Pärna selle jutu peale vihaselt minema, küsisin tigedalt, ega Pärn või keegi teine pole ometi kellelegi midagi lubanud, mida mina peaks klaarima,» rääkis Vichmann ülekuulamisel kapos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles