Liit tahab Soome eeskujul restoranidele maksusoodustusi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoran Ö.
Restoran Ö. Foto: Mihkel Maripuu

Suurem rahaline toetus ja madalam käibemaks restoranidele ning töötajatele toidutalongide jagamise vabastamine erisoodustusmaksust - tõenäoliselt selliste ettepanekutega tuleb restoranide liit lähiajal lagedale.


Liidu juht Andres Peets ütles, et tema isikliku arvamuse kohaselt võiks käibemaks toitlustusasutustele olla 9 protsenti ehk 11 protsendipunkti üldisest määrast madalam. Eestis kehtib praegu 9-protsendine käibemaks näiteks majutusele, ajakirjandusväljaannetele, raamatutele ning teatud ravimitele.

Soome lisas 1. juulist käibemaksusoodustuse saajate nimekirja ka restoranid ning catering-teenused. Neile on käibemaksumäär nüüd 13 protsenti varasema üldise määra 22 protsenti asemel. Hiljuti on restoranidele käibemaksusoodustuse andnud ka Prantsusmaa ja Belgia. Need muudatused tegi võimalikuks Euroopa Liidu mullune otsus võimaldada riikidel restoranide käibemaksu alandada, vahendas The Local.

Soomest eeskuju ka erisoodustuste maksustamisel

Soomet tõi Peets eeskujuks ka tulu- ja sotsiaalmaksu vallas. Tema sõnul kehtib Soomes töötajatele lõunasöögitalongidele jagamisel maksusoodustus. «Kui praegu Eestis anda oma töötajatele lõunasöögitalongid, siis peaks erisoodustusmaksuna veel juurde maksma,» märkis Peets. «Loomulikult ükski ettevõte ei hakka sellist lisakulu endale tekitama.» Lõunasöögitalongide erisoodustusmaksust vabastamine tooks toitlustusvaldkonnale lisatulu ning selle kaudu riigile rohkem maksuraha, kinnitas ta.

Lisaks ootab liit riigilt rohkem raha restoranidele turundustegevuseks. «On täiesti selge, et restoranidel pole ressurssi aktiivselt väga nähtava reklaami tegemiseks. Meie reklaam käib ikka suust suhu, tarbijalt tarbijale,» lausus Peets. «Aga selleks, et end rohkem tutvustada, näiteks ka välismaal, on vaja raha ja ressurssi, mida me ootame riigilt.»

Tema sõnul on üks takistus restoranidele rahajagamisel olnud see, et Ettevõtluse arendamise sihtasutusel (EAS) pole olnud juriidilist keha, mille kaudu seda teha. «EAS ei taha toimetada üksikute restoranidega,» märkis Peets. Restoranide liidu näol on see juriidiline keha nüüd olemas. Sel kuul kohtuvad restoranide liidu ja EASi esindajad, et rahastamisvõimalusi arutada.

Liit kavatseb lähiajal üksikasjalikumalt kokku leppida ühistes ettepanekutes riigile. «Neid tahaks vastavatele valitsusliikmetele tutvustada ja vähemalt tõstatada keskustelu nende üle sügisest,» valgustas Peets edasisi plaane.

Liidu liikmeks saab vaid kutsete alusel

Jaanuaris asutatud restoranide liit pole praegu küll veel suur. Sel on 14 liiget, nende arv kasvab Peetsi sõnul tasapisi. «Me ei ole eesmärgiks seadnud saada massiorganisatsiooniks,» selgitas Peets. «Liikmeks saab kutsete alusel ning oleme kehtestanud tingimused, millele meie liikmed peavad vastama.»

Tulenevalt soovist seadusandluses kaasa rääkida on restoranide liit Peetsi sõnul Eesti hotellide ja restoranide liidu liige. Viimasesse kuulub praegu 70 majutusettevõtet, 13 õppeasutust ja restoranide liit, samuti üks turismifirma, puhastusettevõte ning messide korraldaja

«Restoranide liidu eesmärk on konkreetne - kuna näeme, et oleme oluline osa kohaliku turismi arendamisel, eriti Tallinna-keskse turismi arendamisel, siis olles osalised selles, tahaksime nii riigilt kui omavalitsustelt tuge ja abi. Ja seda saame vaid juhul, kui oleme organiseerunud,» selgitas Peets restoranide liidu rolli.

«Läbi liidu tekib meil kollektiivne arvamus,» nimetas ta teise liidu asutamise põhjuse. «Tihtilugu ja eriti siis, kui restoranide majandusnäitajad vahepeal väga hulluks läksid ning neid kinni pandi, tekkisid avalikkuses arutelud, mis olid moonutatud ja ei vastanud tegelikule olukorrale - restoranipidajaid süüdistati röövimises ja ma ei tea, milles veel. Sõna võtsid täiesti asjatundmatud inimesed, kes esitasid täiesti pahatahtlikke arvamusi. Leidsime, et neile vastu reageerimiseks on kõige lihtsam viis võtta sõna restoranide liidu poolt, kuna olen tähele pannud, et kui eraisikuna mingi vastulause saata, siis see jääb väga märkamatuks.»

Liidu juht Peets on osanik ettevõtetes, millele kuuluvad restoan-lounge Museum, restoran Ö, kohvik Spirit ning ööklubi BonBon. Lisaks juhib ta äriühinguid Trust Media, Linnameedia ja Reveko Telekommunikatsioonide Aktsiaselts. Peetsi juhitud ettevõtted Tamsi Meedia ja Kommunikatsiooniagentuur Trust pankrotistusid hiljuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles