8 valet, mida enamik ülemustest kasutab

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemused soovivad tavaliselt töötajate eest nii mõndagi varjata.
Ülemused soovivad tavaliselt töötajate eest nii mõndagi varjata. Foto: Panther Media/Scanpix

Ülemuse ja töötaja suhtele on omane võimu ebavõrdsus ja kuna teadmised on võim, hoiavad ülemused sageli osa informatsioonist endale, kirjutab Business Insider.

Seepärast võivad töötajad kuulda sageli järgmiseid valesid:

1. «Me ei saa sulle rohkem maksta»

Üldjuhul saab ülemus otsustada, millele raha kulutada, olenevalt sellest, mida ta peab prioriteediks. Sinu palk ei ole prioriteet, seega tähendab «ei saa» tegelikult «ei maksa».

2. «Su palgatõus on üle keskmise.»

Kui sa töötad organisatsioonis, kus kõikide inimeste palka arvestatakse kindlast rahahulgast, siis on tõenäoline, et ülemus kirjeldab peaaegu kõigi palgatõusu «üle keskmise».

3. «Me oleme üks suur õnnelik perekond»

Päris elus ei hoia õnnelikud perekond üksteise eest saladusi ja pereliikmed jagavad enamasti kõike võrdselt. Kõige õudsem on töötada kohas, kus ülemused ja töökaaslased karjuvad, kritiseerivad ja õelutsevad nagu õnnetus lapsepõlves.

4. «Vallandamise kuulujutud ei vasta tõele»

See tähendab, et vallandamine tuleb kindlasti. Enne, kui sa oma ülemuse peale sellepärast vihastad, pea meeles, et ta võitleb ilmselt enda karjääri eest ja peab tegema kõrgemate ülemuste musta tööd, olles ise võib-olla viimane inimene, kes lahti lastakse.

5. «Ma ei saa sinna midagi parata»

Ülemused teesklevad abitust, kui nad tahavad põgeneda süüdistuste eest, mis kaasnevad ebapopulaarse otsusega. Näide: «Ma püüdsin väga sulle seda palgatõusu saada, mida ma lubasin, aga kuna müük läheb halvasti, siis ma ei saa sinna midagi parata.»

6. «Sa töötad 40 tundi nädalas»

Kui su ülemus mõõdab su tööd tundide järgi, aga sa ei saa tunnipalka, nõuab ta pidevalt, et sa töötaksid rohkem kui 40 tundi nädalas. Kui sa seda valet kuuled, ole valmis, et sind survestatakse tasustamata ületundideks.

7. «Su vastus on salastatud»

Seda valet kasutatakse tavaliselt siis, kui töötajatel palutakse osaleda uuringus, mis võib kaasa tuua kriitika ettevõtte ja selle juhtide suhtes. Tuleb silmas pidada, et kui sa sõlmid töölepingu, annad ära oma õiguse privaatsusele. Seega, kui sult palutakse salastatud arvamust, siis on parim variant kiita väikese hukkamõistuga, isegi kui küsitlust viib läbi väidetavalt sõltumatu osapool.

8. «Osalemine on vabatahtlik»

See vale tähendab alati vastupidist. Osalemine on vabatahtlik siis, kui sa plaanid vabatahtlikult vallandatud saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles