KIK toetab jäätmete taaskasutamist miljoni euroga

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paju vanal lennuväljal on võrdlemisi suurelt platsilt hoolikalt ära korjatud ning kokku riisutud hulk prügi, parajalt suur jäätmehunnik ootab äravedu. Hunniku külge kinnitatud sildile on aga suurte tähtedega kirjutatud: «Kes siia prügi toob, on jobu!».
Paju vanal lennuväljal on võrdlemisi suurelt platsilt hoolikalt ära korjatud ning kokku riisutud hulk prügi, parajalt suur jäätmehunnik ootab äravedu. Hunniku külge kinnitatud sildile on aga suurte tähtedega kirjutatud: «Kes siia prügi toob, on jobu!». Foto: Marje Laugen

SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) otsustas toetada jäätmete taaskasutamist  miljoni euroga. Toetuse saanud kuuest projektis neli on seotud pakendijäätmete käitlemisega – alates liigiti kogumisest kuni taaskasutamiseni.

Esimest korda toetatakse Euroopa Ühtekuuluvusfondi (ÜF) vahenditest põlevkivi kaevandamisjäätmete taaskasutamist. Suurima toetussumma - 423 944 eurot, suunabki riik Ida-Virumaale Rutiku kaevandamisjäätmete hoidlas ladestatud jäätmete taaskasutamiseks. Projekti käigus töödeldakse ümber ligi kaks miljonit tonni kaevandamisjäätmeid ning toodetakse sellest paekivikillustikku ja peenpõlevkivi. Toetuse saaja ja projekti elluviija on OÜ Neutrum.

«Põlevkivisektoris on järjest rohkem nutikate lahenduste otsimist ja innovatsiooni, mis seda loodusvara maksimaalselt ära kasutada võimaldab. Kaevandamisjäätmete mõistlik kasutussevõtt ja aastakümneid kasutult seisnud aherainemäele lahenduse leidmine on üks hea näide,» ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

339 785 eurot saavad pakendijäätmeid käitlevad ettevõtted, kelle ülesandeks on hoolitseda meie igapäevaste pakendite kogumise, töötlemise ja ringlusse suunamise eest. Neljast toetust saanud pakendijäätmete käitlemise projektist kolm on üleriigilised – alates Ida-Virumaast kuni Lõuna-Eestini.

Lisaks toetatakse Aspen Grupp OÜd 236 400 euroga, et ettevõtte saaks hankida lammutusjäätmete efektiivseks töötlemiseks vajalikud seadmed.

Tegemist on VI taotlusvooruga ÜFi meetmest «Jäätmete kogumise, sortimise ja taaskasutusse suunamise arendamine». Vooru esitati 22 taotlust kogusummas 4,5 miljonit eurot.

Kokku on KIK kuue taotlusvooruga jäätmete taaskasutusse suunanud üle 25 miljoni euro. Toetatud on 41 projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles