Keskkonnaminister: IT-sektor on hea näide rohelistest töökohtadest

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus osaleb täna ja homme Itaalias Milanos Euroopa Liidu keskkonnaministrite mitteametlikul kohtumisel, kus arutletakse rohelise majanduskasvu ja kliimapoliitika üle.

«Kõik ametid, mille eesmärgiks on teha asju senisest nutikamalt, säästlikumalt ja loodussõbralikumalt, on rohelised töökohad. Eesti jaoks nii tähtis IT-sektor on pea üleni erkroheline, sest digilahendused aitavad kokku hoida märkimisväärse hulga ressursse, alates paberist ja lõpetades transpordikuludega,» lausus Pentus-Rosimannus. «Kindlasti on Eesti huvides, et kogu majandus kasutaks ressursse targalt ning lisaks biometaani tehasele Viljandimaal või säästva valgustuse paigutamisele Valgas tuleks rohelisi töökohti juurde igasse maakonda,» märkis minister.

Rohelise kasvu ja töökohtade teemat arutavad keskkonnaministrid koos tööministritega. Muu hulgas on laual küsimus, milliseid teadmisi ja oskusi töötajad tulevikus vajavad ning kuidas riigid peaks oma haridus- ja tööpoliitikat vastavalt sellele ümber kujundama.

Teise suure teemana on kohtumise kavas kliimaküsimused. Ministrid saavad ülevaate rahvusvaheliste kliimaläbirääkimiste käigust ning ühiselt valmistutakse septembris toimuvaks ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni egiidi all toimuvaks kliima tippkohtumiseks. Samuti on päevakorras ELi energia-ja kliimapakett aastani 2030, kus keskseks küsimuseks, kuidas jagada liikmesriikide vahel CO2 vähendamise kohustusi.

Kliimapoliitikat arutatakse ka Green Growth Groupi kohtumisel, mis koondab 14 ELi ministrit, kes peavad peavad keskkonnasõbralikku majanduskasvu oma prioriteediks. Gruppi veab Suurbritannia ning sinna kuuluvad näiteks kõik Põhjamaad, Saksamaa ja Prantsusmaa.

«Eesti on hea näide sellest, kuidas on korraga võimalik loodust hoida ja majandust edendada. Alates 1990. algusest on meie majandus kasvanud kuus korda, sellest hoolimata on meil aga täna üks Euroopa puhtamaid ja rohelisemaid riike,» sõnas Pentus-Rosimannus. Keskkonnaminister lisas: «Koguneme sarnaselt mõtlevate ministritega regulaarselt, et tõugata ELi poliitikat veelgi enam suunda, mis näeb keskkonnahoius majanduslikku võimalust, mitte ohtu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles