BRICSi pank tuleb Hiinasse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin eile BRICSi tippkohtumisel Brasiilias.
Venemaa president Vladimir Putin eile BRICSi tippkohtumisel Brasiilias. Foto: Silvia Izquierdo/AP

Suurte tärkavate turgude ehk nn BRICS-bloki liidrid panid eile Brasiilias paika, et nende uus arengupank hakkab paiknema Hiina linnas Shanghais. Panga esimese presidendi nimetamise au kuulub Indiale.

Nagu kirjutab Financial Times, käis Hiina ja India vahel panga asukoha pärast viimase hetkeni tugev rebimine.

Otsus sündis Fortaleza linnas ning selle kuulutas välja Brasiilia president Dilma Rousseff. Panga juhatuse esimees saab olema brasiillane, nõukogu esimehega varustab asutuse Venemaa. BRICSi viies liige Lõuna-Aafrika saab endale «regionaalse keskuse».

Algkapitaliks lubati 100 miljardit dollarit, märgitud kapitali on 50 miljardi dollari jagu. Panga põhieesmärk on pakkuda kaitset finantskriiside eest.

Venemaa kasutas kohtumist kui võimalust kutsuda BRICSi üles võitlusse USA poolse «ahistamise» vastu. Nagu kurtis agentuuri ITAR-TASS kaudu Vene president Vladimir Putin, on tema riiki tabanud USA ja selle liitlaste «sanktsioonide rünnak».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles