Kirjade saatmine muutub pea viiendiku võrra kallimaks

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrik. Foto on illustreeriv.
Ümbrik. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kinnitas määruse eelnõu, millega tõusevad 1. septembril universaalse postiteenuse hinnad.

Soovitud hinnatõus puudutab kõiki universaalseid postiteenuseid, mis tõusevad keskmiselt 18,2 protsenti. Hinnad tõusevad nii sisemaistel kui rahvusvahelistel kirjadel ja pakkidel kaaluga kuni 20 kg. Määruse kinnitamisel jõustub hinnatõus 1. septembril.

AS Eesti Posti postiteenuste divisjoni juht Kaido Padar ütles, et margi hind muutus viimati 2011. aasta novembris ning ettevõttel ei ole võimalik sellise hinnaga enam teenust osutada.

«Aastatega on muutunud klientide vajadused ning avardunud võimalused suhtlemiseks, mis on viinud kirjateenuse mahtude vähenemisele, kuid nõuded universaalsele postiteenuse osutamisele on jäänud samaks,» ütles Padar.

Padar tuletas meelde, et kirjamahud on viimastel aastatel langenud stabiilselt igal aastal 10 protsenti ning kuue aasta jooksul on 60 miljonist aastas saadetud kirjast jäänud järele 30 miljonit kirja. 

Margiga saadetavate Eesti-siseste standardkirjade mahud langevad prognooside kohaselt 2014. aasta lõpuks 2,8 miljoni tükini. See tähendab 43-protsendist langust võrreldes 2011. aastaga.

Suur osa planeeritud hinnatõusust on tingitud ligi 2000 esmatasandi töötaja palgatõusust viimasel kahel aastal. Järgmise aasta alguses tõuseb riiklik miinimumpalga määr, mis tähendab ettevõttele lisavajadust palkade tõstmiseks. 

Lisaks sellele on Padari sõnul kasvanud rahvusvahelised transpordikulud 5-10 protsenti ning suurenenud teistele postiettevõtetele makstavad tasud 3-5 protsenti aastas. 

Kuigi hinnatõus vähendaks universaalse postiteenuse kahjumit, tuleb sellegipoolest arvestada, et prognooside kohaselt jääb ka koos planeeritud margihinna tõusuga järgmisel aastal universaalne postiteenus  ligi 2 miljoni euroga kahjumisse.   

Ka pärast hinnatõusu jäädakse hinnatasemelt Euroopas alla keskmise. Hiljuti tõstis siseriikliku kirja hinda 20 protsenti ka Soome, kus margihind on nüüd 1 euro, Rootsis maksab kirja saatmine 69 senti, Lätis 57 senti. Aastaga on margihind tõusnud 14 Euroopa riigis.

Hinnatõus ei puuduta pakiautomaadi paki hinda, mis jääb endiselt soodsaimaks pakisaatmise viisiks. Eelvormistatult saab pakiautomaadist pakki saata ka enamikusse Euroopa riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles