NATO nuputab nippe Vene valede vastu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO logo
NATO logo Foto: SCANPIX

Briti saadik NATO juures Adam Thomson tunnistas Financial Timesile, et allianss on šokeeritud venelaste efektiivsusest Ukraina konflikti ümber korraldatud internetisõjas ning üritab nüüd leida lahendusi propaganda pareerimiseks.

Krimmi poolsaare annekteerimisele ja selle järgnenud tegevusele Ukraina idaosas kaasnesid koordineeritud «trollikampaaniad» internetis ja küberrünnakud läänemeelseks peetud  organisatsioonide pihta, ütles Thomson.

Nimetades Krimmi annekteerimist «tõeliseks äratuskellaks» alliansile lisas saadik, et meediarünnaku tõrjumine on võetud septembris toimuva NATO tippkohtumise kavva.

«Tippkohtumisel võetakse vastu otsused NATO pikaajaliste hoiakute kohta,» ütles Thomson. «Osa sellest moodustavad sõjalised sammud, osa aga sammud nende uute taktikatega toimetulekuks – ja selle üle murrame me praegu kõvasti päid.»

Ta jätkas: «Kuidas vastata Vene propagandale? Kuidas parandada küberkaitset? Kuidas tõhustada meie koostööd luure osas, nii et meil oleks parem ülevaade kui alliansi territooriumil tegutsevad eraldusmärkideta sõdurid?»

Saadiku sõnutsi peab NATO omandama oskuse «lasta õhk välja Vene müütidest, mida NATO enda vastu levitatakse». Liitlaste valitsused peavad arutama läbi «strateegilise kommunikatsiooni» nüansid – arvestades sellega, et nüüd tuleb pista rinda «üsna arenenud propagandamasinaga, mis on tihedalt integreeritud Venemaa sõjalise, poliitilise ja majandusliku tegevusega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles