Baltimaad blokeerivad itaallannat Ashtoni järglasena

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cathe­rine Ashton
Cathe­rine Ashton Foto: SCANPIX

Balti trio ja Poola proovivad viimasel minutil takistada Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja portfelli sattumist Itaalia välisministri Federica Mogherini pihku.

Nagu kirjutab Financial Times, ei ole idaeurooplased rahul Rooma leebe lähenemisega Venemaale Krimmi annekteerimise kiiluvees.

Diplomaatide sõnutsi on Baltimaadel ja Poolal ka teiste karmima liini pooldajate vaikiv nõusolek – eriti pärast seda, kui Mogherini kutsus läinud nädalal Vene presidendi Vladimir Putini oktoobrikuisele ELi ja Aasia liidrite tippkohtumisele Milanos.

Euroopa Liidu tähtsate ametipostide jagamise katse leiab aset ülehomme. Asjassepühendatud isikute sõnutsi süveneb Brüsselis mure, et konsensuse puudumise tõttu jäävad õhku rippuma mitmed olulised positsioonid – nagu ka järgmise Euroopa Ülemkogu eesistuja isik.

Saksa kantsler Angela Merkel on andnud mõista, et Taani vasaktsentristist peaministri Helle Thorning-Schmidti seadmine Herman Van Rompuyst vabanevale toolile oleks talle lõppude lõpuks siiski vastuvõetav. Pariis on selle peale aga pahane, kuna Taani pole eurotsoonis.

«Nii avalikuks ei ole asi veel iial läinud,» ütles Financial Timesile üks ELi läbirääkimiste veteran.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles