Kasutatud autode käibemaksu laekumine on kasvanud

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autod.
Kasutatud autod. Foto: Liis Treimann

Sel aastal on kasutatud autode käibemaksu laekumine võrreldes eelmise aastaga kasvanud 6,5 miljoni euro ehk kümne protsendi võrra.

Maksu- ja tolliameti hinnangul on aga käibemaksu laekumise osas pikk tee veel minna, eriti vanemate ja soodsamate autode segmendis. Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhtivrevidendi Siim Tamme sõnul ootavad nad, et kasutatud autode müüjad lõpetaksid fiktiivsed komisjonimüügid ja dokumentide järgi välismaalt otse ostja nimele müügid. Samuti seda, et automüüjad vormistaksid dokumendid korrektselt ning esitaksid sõidukid registreerimiseelsele ülevaatusele, mitte ei saadaks seda tegema ostjat.

Eile kohtus maksu- ja tolliamet Raadil, Kadaka teel ja Lasnamäel tegutsevate automüüjatega ning rääkis ootustest kasutatud autode müüjatele. «Ootame, et eraisikute poolt komisjonimüüki toodud sõidukid oleksid Eesti liiklusregistris registreeritud ja reaalselt isiklikus kasutuses olnud ja selgitasime automüüjatele veel ka seda, et vahetusena või teise sõiduki sissemakseks toodud sõiduk peab kajastuma ettevõtte bilansis ja käibes ning tegemist ei saa olla komisjonimüügiga,» rääkis Tamm.

Suureks probleemiks on käibemaksukohustuslaseks registreerimise kohustuse täitmine ning see, et automüüjad ei arvesta tasu käibemaksu sõidukite müügilt. Tamme sõnul oli tekkinud olukord, kus kasutatud autode sektoris on ebaaus konkurentsikeskkond ning makse maksvad automüüjad ei suutnud enam turul konkureerida.

Samuti on sektoris probleemiks ümbrikupalkade maksmine. Kontrollitud ettevõtetest pooltel töötajad puuduvad ja samas ei ole nendest viie aasta jooksul ka dividende makstud. Vähe on tehtud ka väljamakseid juhatuse liikmetele.

«Seekordne kohtumine automüüjatega andis aga siiski lootust, et midagi võib olla muutumas ning loodame edaspidi näha autodega koos liikumas korrektseid soetusdokumente, mis kajastavad sõidukite tegelikke müüjaid ning seda, et inimesed saavad tehtava töö eest ikkagi ka palka» rääkis Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles