Vaata, milline on tööjõu maksukoormus Euroopa Liidu riikides

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lisaks maksutulude osakaalule SKPs iseloomustab maksukoormuse suurust ka efektiivne maksumäär (implicit tax rate), mis on laekunud maksutulude suhe maksubaasi.

Tööjõu efektiivne maksumäär leitakse näitaja tööjõumaksude suhtena tööjõukuludesse. Kuna efektiivse maksumäära osaks on tegelikult laekunud maksud, siis rahvusvahelise võrdluse puhul tuleb arvestada sellega, et maksuametite võimekus ning inimeste maksukuulekus on erinevates riikides erinev.

Tööjõu efektiivne maksumäär langes Eestis kiiresti 2005. aastani ja püsis allpool 34 protsendi taset 2008. aastani füüsilise isiku tulumaksu määra langetamise ja maksuvaba tulu tõstmise tõttu. Perioodil 2009-2010 tõsteti töötuskindlustusmakse määra ning peatati riigipoolsed kohustusliku kogumispensioni maksed, mistõttu efektiivne maksumäär tõusis. 2011. aastal oli tööjõu efektiivne maksumäär 36,2 protsenti, millega olime Euroopa Liidus 11. kohal. Seoses riigipoolsete kogumispensioni maksete taastumise (2012) ja ning töötuskindlustusmakse määra (2013) ja tulumaksumäära langetamisega (2015) kahaneb näitaja 2018. aastaks 34,8 protsendile. Kogumispensioni maksete kompenseerimine (2+6 ja 3+6 maksed) mõjutab näitajat perioodil 2014-2017.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles