Draghi: euroala vajab kohustuslikke majanduspoliitilisi meetmeid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpnga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpnga president Mario Draghi. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi ütles eile Londonis, et euroala riikidele tuleks sundida peale majanduse elavdamise meetmeid – täpselt samuti nagu neile kehtivad konkreetsed eelarvereeglid.

Ajal mil paljud valijad ja poliitikud kurdavad Euroopa Liidu kalduvuse pärast liigselt kamandada, esines Draghi üleskutsega integratsiooni pigem süvendada, kirjutab New York Times.

Draghi sõnutsi kujutavad majanduslikult mahajäänud maad endast ülejäänud euroalale riski ning seetõttu tuleb neilt nõuda poliitilisi otsuseid muutuste tagamiseks.

«Vaja on teatud liiki ühtset juhtimist struktuursete reformide vallas,» selgitas Draghi. «Seda seetõttu, et struktuursete reformide tulemus – jätkusuutlikult kõrge tootlikkus ja konkurentsivõime – pole ainult riigi enda huvides. See on liidu kui terviku huvides.»

Draghi viitas Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) sarnasele «riigiülesele organile», mis loodaks majandusreformide läbisurumiseks euroalas.

Midagi sarnast pani eile ette ka EKP juhatuse liige Benoît Coeuré, kes kõneles Ateenas. Tema sõnutsi peaksid liikmesriigid loovutama osa vastutusest riiklike kulutuste osas mingisugusele Euroopa asutusele. See sünniks «uue ühiskondliku leppe» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles