Sulling peab suurimaks töövõiduks EASi korrastamist

, majandustoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sulling
Anne Sulling Foto: Martin Ilustrumm

Enam kui kolm kuud ametis olnud väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling (37) kinnitas, et siiani peamiselt toetusi jaganud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutust (EAS) tuleb reformida ja sellest peab saama ettevõtjatele nõu andev kompetentsikeskus, mis pakub tasulisi teenuseid.

Miks peab eksportivaid ettevõtteid üldse riiklikult kuidagi eraldi kohtlema?

Kui tahame, et majandus, maksutulud ja palgad kasvaksid, siis on väga oluline, et ekspordiksime rohkem. Eesti on nii avatud majandus – eksport on 70–80 protsenti SKTst. Siseturule nii väikese majanduse puhul lootma ei saa jääda.

Riik toetab ettevõtteid peamiselt EASi kaudu. Kui räägime eurotoetustest, siis sellel perioodil on need palju väiksemad kui eelneval perioodil, ja need vähenevad ajas veelgi. Seetõttu on EASil oluline keskenduda pelgalt rahajagamise asemel senisest rohkem ettevõtete nõustamisele. Juba uuel perioodil antakse osa toetustest välja finantsinstrumentidena, et harjutada ettevõtteid toetuste asemel kasutama tagatisi ja laene.

Lisaks tahame luua tihedamaid sidemeid aukonsulitega. Välisministeerium tegi uuringu, kus küsis aukonsulitelt, kui palju neid just ärikontaktide tarvis rakendatakse. Ja vastus oli, et eriti ei rakendata, aga nad hea meelega panustaksid kontaktide loomisse kohalike jaotuskettidega ja viiksid ettevõtjaid kokku. Aukonsuleid on meil kogu maailmas – 186 aukonsulit 82 riigis.

Lisaks sellele plaanib EAS laiendada oma esindajate võrgustikku. Näiteks mulle tundub, et Silicon Valley esindajast USA turu jaoks ei piisa, kedagi oleks vaja ka idarannikule. Sügisel on plaanis avada EASi esindus Prantsusmaal ja Hollandis.

Pigem peaks EAS muutuma kompetentsikeskuseks – lisaks nendele võrgustikele on oluline, et nad hakkaks ettevõtjaid nõuga aitama. Ning need peaksid olema tasulised teenused: turu-uuringud, kontaktide leidmine, match-making ürituste korraldamine.

Kuidas ise hindate oma ministriks olemise sadat päeva?

Minu jaoks oli kõige kõvem pähkel EAS korda teha. Mõne nädala eest sain kokku ühe Eesti jaoks väga olulise välisinvestoriga, kes ütles, et talle meeldib, kuidas asjad on EASis liikumas. Ta näeb, et sinna on tekkinud positiivne õhkkond. Kui seni on ta vaadanud kõrvalt, siis nüüd tahaks ta kaasa lüüa. See oli minu jaoks väga kõva sõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles