President Juncker peab pitsitama kodumaad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksemburgi endine peaminister 
Jean-Claude Juncker.
Luksemburgi endine peaminister Jean-Claude Juncker. Foto: Reuters/ScanPix

Endise Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeri nimetamine Euroopa Komisjoni järgmiseks presidendiks on sisuliselt otsustatud. Ametisse astudes varitseb teda isevärki huvide konflikt.

Nimelt kujunes Luksemburgist Junckeri 18 aastat väldanud peaministripõlve jooksul Euroopa Liidu suurim maksuparadiis. Kriitikute sõnutsi meelitati sinna miljardeid dollareid ja eurosid, mida üksikisikud ja ettevõtted oma maksuametite eest varjata soovisid.

Alates 1980ndatest on tillukese Luksemburgi finantssektor kasvanud sisuliselt nullist 3 triljoni euroseks ettevõtmiseks, kirjutab Financial Times.

Euroopa Komisjon on käivitanud kohtumenetluse omandamaks dokumente küsitavate maksukokkulepete kohta, mida Luksemburg on pakkunud sellistele rahvusvahelistele ettevõtetele nagu Fiat ja Amazon.

Luksemburgil on dokumentide esitamiseks aega käesoleva nädala lõpuni, vastasel korral võib lõpuks kõne alla tulla trahv. Kui Luksemburg osutub kangekaelseks, tuleb Junckeril hakata pitsitama maksurežiimi, mille ta ise püsti aitas panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles