Ligi: maksukoormust tuleks tööjõult mujale kanda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Andres Haabu / Postimees

Tänasel ELi rahandusministrite kohtumisel tutvustas uus eesistuja Itaalia oma tegevusprogrammi, mille prioriteetideks on majanduskasvu soodustamine ja tööpuuduse vähendamine ning struktuurireformidega jätkamine.

Itaalia eesistumisajal algab Euroopa 2020 kasvu ja tööhõive strateegia ülevaatus. Ministrid avaldasid toetust kehtivatele strateegia eesmärkidele, milleks on tööhõive, teadusuuringute, kliima ja energeetika, hariduse edendamine ning vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastane võitlus. Tähelepanu on vaja pöörata eesmärkide rakendamisele. Strateegiat arutavat ministrid ka järgnevatel kohtumistel.

Lisaks on Itaalia prioriteetide seas ka majanduskasvu rahastamine, mida tuleb soodustada ja mitmekesistada, kaasates nii ELi ja Euroopa Investeerimispanga vahendeid kui erainvesteeringuid.

«On tähtis, et majanduskasvu soodustamise retoorika tähe all ei hakataks lõdvendama fiskaalreegleid. Neist  kõrvalehoidmine viis Euroopa kriisi ja üle 90 protsendilise võlakoorma juures on see veelgi ohtlikum.  Kasvu saab Euroopas tagada struktuursete reformide ja soodsa ettevõtluskeskkonnaga,» ütles rahandusminister Jürgen Ligi. «Euroopa on teadvustanud ka tööjõu kõrge maksukoormuse probleemi, mis võiks aidata ka Eestis maksukoormust tööjõult mujale kanda.»

Tööjõumaksudest räägiti eilsel euroala ministrite kohtumisel. Euroopa Komisjoni (komisjon) hinnangul ei ole maksukiilu ehk tööandja makstavate tööjõukulude ning töötaja netopalga vahe vähendamisega viimastel aastatel edasi liigutud. Enne kriisi kahanenud maksukiil on nüüd taas kasvama hakanud. Kõrge maksukiiluga kaasnevad näiteks töötuse- ja heitumuse lõksud ning kulukonkurentsivõime vähenemine.

Lisaks arutasid ministrid põgusalt pangandusliidu eelnõusid ning said ülevaate pankade varade hindamise ja stressitestide läbiviimise hetkeseisust. Eilses eurorühmas räägiti veel samuti pangandusliidust ning Kreeka majandusprogrammi rakendamise seisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles