Prantslased nõuavad dollari domineerimise lõppu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollar.
Dollar. Foto: Egert Kamenik/Postimees

Prantsuse poliit- ja ärieliit väljendab pahameelt dollari hegemoonia peale rahvusvahelistes tehingutes.

Prantsuse rahandusminister Michel Sapin esines üleskutsega «luua uus tasakaal» globaalsetes maksetes kasutatavate valuutade vallas ning rõhutas, et BNP Paribase juhtum peaks «selgitama meile, kuivõrd vajalik on kasutada erinevaid valuutasid,» vahendab Financial Times.

Kriitikanooled lasti lendu pärast seda, kui USA võimud lajatasid Prantsuse suurpangale BNP Paribas 9 miljardi dollarise trahvi riikide abistamise eest sanktsioonide vältimisel.

«Me [eurooplased] müüme iseendale dollarites, näiteks kui me müüme lennukeid. Kas see on vajalik? Mina nii ei arva. Ma arvan, et vaja on luua uus tasakaal, mitte üksnes euroga, vaid ka tärkavate turgude suurte valuutadega, milles toimub kasvav osa globaalsest kaubandusest,» ütles minister Financial Timesile.

Prantsuse energiagrupi Total tegevjuht Christophe de Margerie ei näe mingit põhjust, miks nafta eest tuleks tasuda dollarites.

«Rafineerimistehased võiksid iga päev hinna [dollaritest] eurodesse ümber arvestada ja leppida kokku, et maksed sooritatakse eurodes,» ütles de Margerie.

Totali juhiga nõustus ka ühe teise juhtiva Prantsuse ettevõtte tegevjuht. «Firmad nagu meie on hädas, kuna meie müük toimub paljuski dollarites kuid me ei taha alati arvestada nende USA reeglite ja nõudmistega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles