Elu Eestis läks aastaga odavamaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Marko Saarm / Sakala

Tarbijahinnaindeks muutus 2014. aasta juunis võrreldes maiga 0,0 protsenti ja võrreldes eelmise aasta juuniga –0,4 protsenti, teatas statistikaamet. Deflatsioon oli esmakordne üle nelja aasta.

Kaubad olid 2013. aasta juuniga võrreldes 0,3 protsenti kallimad ja teenused 1,5 protsenti odavamad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 0,7 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad langenud 0,7 protsenti.

2013. aasta juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim elekter. Võrreldes möödunud aasta juuniga, mil elektri hind oli rekordkõrgusel, oli kodudesse jõudnud elekter tänavu 13 protsenti  odavam.

Eelmise aasta juuniga võrreldes oli suurem mõju indeksile veel alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis kallinesid aastaga vastavalt 4,1 protsenti ja 6 protsenti, mobiilsideteenustel, mis olid 13 protsenti odavamad, ning piimatoodetel, mis olid mullusega võrreldes 7 protsenti kallimad. Mootorikütus on aastataguse ajaga võrreldes kallinenud 0,8 protsenti.

Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud töödeldud puuvili (11 protsenti) ning odavnenud suhkur (31 protsenti) ja õunad (23 protsenti).

Viimati jäi tarbijahinnaindeksi aastamuutus alla –0,4 protsenti perioodil juuni 2009 kuni jaanuar 2010, mil see jäi vahemikku –0,7 protsenti kuni –2,2 protsenti.

Maiga võrreldes olid juunis tarbijahinnaindeksi suuremateks mõjutajateks mootorikütuse 1,3-protsendiline ja majutusteenuste 10,8-protsendiline kallinemine ning toidu 0,3-protsendiline odavnemine peamiselt 4 protsenti odavnenud värske köögivilja arvel. Toidukaupadest kallines kuuga enim paprika (20 protsenti) ning odavnesid hiina kapsas (27 protsenti) ja tomatid (26 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles