Eeskuju: Saksamaa ei võta enam laenu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble Foto: SCANPIX

Saksa valitsus kinnitas 2015. aasta riigieelarve, mis kujutab endast tähtsat verstaposti: esimest korda alates aastast 1969 ei võeta enam juurde uut laenu.

Valitsuse kulukava ei näe ette ühegi euro laenamist kuni aastani 2018, kirjutab Wall Street Journal. Eelarveplaanid on koostatud lähtuvalt prognoosidest, et Saksa SKT kasvab tänavu 1,8 protsendi ja tuleval aastal 2 protsendi jagu.

«Me oleme jõudnud verstapostini... sest meil on õnnestunud esitada riigieelarve, mis saab hakkama ilma uute laenudeta,» ütles reporteritele Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble. «Me kulutame ainult niipalju, kui meile laekub. See on signaal usaldusväärsusest rahvale ja ettevõtetele, nii Saksamaal kui Euroopas.»

Schäuble kutsus teisi Euroopa riike järgima Saksamaa eeskuju ning austama regiooni eelarvereegleid, mis nõuavad eelarvepuudujäägi hoidmist allpool 3 protsendi taset sisemajanduse kogutoodangust.

«Kui me kõik lihtsalt teeme kõike mida me oleme kokku leppinud, siis Euroopa õitseb ja kasvab. Kõigis selle osades, tegelikult,» selgitas Schäuble. «Aga sinna on veel pikk tee minna.»

Minister rõhutas, et kui riikide rahaasjad on korras, siis on neil reeglina ka paremad kasvunumbrid kui pirakate puudujääkide praktiseerijatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles