Juunis laekus riigieelarvesse 476,3 miljonit eurot makse

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Variisikute kasutamine muutub riskantsemaks.
Variisikute kasutamine muutub riskantsemaks. Foto: SCANPIX

Juunis kogus maksu- ja tolliamet 476,3 miljonit eurot makse, mis on 9,6 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal, teatas rahandusnministeerium.

Ministeeriumi teatel mõjutas juunikuu laekumisi eelkõige eelmise aasta madalast baasist tulenenud käibemaksu laekumise 22,1 protsendiline kõrge kasv. Sotsiaalmaksu 6,5 protsendiline kasv jäi viimaste kuude tasemest mõnevõrra madalamaks keskmise palga kasvutempo aeglustumise tõttu.

Füüsilise isiku tulumaksu tasuti juunis 36 miljonit eurot ning esimese poolaastaga on täidetud 33,5 protsenti eelarves planeeritust, mida on 24,5 protsenti enam võrreldes möödunud aasta sama perioodiga.

Tööjõumaksude tasumist mõjutab positiivselt keskmise palga kiire kasv, mis on aasta algusest olnud 7–8 protsendi tasemel, maikuus aeglustus see 5,4 protsendile. Samas kiirenes palgatulu saavate inimeste arvu kasv mais 1,2 protsendini, mis on selle aasta kõrgeim näitaja. Suurematest sektoritest on palgasaajate arvu kasvu vedanud töötlev tööstus ning tervishoid ja sotsiaalhoolekanne, kus viie kuu kokkuvõttes kasvas palgasaajate arv 2,2 protsenti. Seevastu hulgikaubanduses, avalikus halduses ja hariduses on samal perioodil hõive üle 2 protsendi vähenenud. Tulumaksu laekumist suurendavad ka eelmise aastaga võrreldes vähenenud tulumaksutagastused.

Juriidilise isiku tulumaksu tasumine jäi juunis eelmise aasta tasemest 1,5 protsendi võrra väiksemaks, kuid esimese poolaasta kokkuvõttes on see püsinud võrreldaval tasemel ning eelarvest on täidetud 52,9 protsenti. Juunikuise tagasihoidlikuma laekumise põhjuseks on riigiettevõtete dividendimaksed, mida sel aastal tasutakse eelneva aastaga võrreldes hiljem. Ka erasektori dividendimaksed on viie kuu kokkuvõttes olnud 1,2 protsenti väiksemad. Samas on kasvanud tulumaksu laekumine ettevõtlusega mitteseotud kuludelt.

Käibemaksu tasumine ulatus juunis 145,5 mln euroni, ületades oluliselt eelmise aasta juunikuu taset, mis oli mõjutatud tollastest erakordselt suurtest tagastustest. Poolaasta kokkuvõttes on käibemaksu laekumine võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud 9,4 protsenti.

Suurematest tegevusaladest kasvas maksustatav käive juunikuus enim jaekaubanduses ja mootorsõidukite müügis, vastavalt 2,4 ja 2,2 protsenti. Kõikide tegevusalade maksustatava käibe summa vähenes samal ajal 3 protsenti. Esimese poolaasta kokkuvõttes on deklareeritud maksustatav käive vähenenud 1,1 protsenti, kusjuures peamiselt on selle taga maksu- ja tolliameti töö, mille tulemusena on vähenenud fiktiivsete tehingute maht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles