Seadus kohustab pensionifondi osaku vahendajat kundele pädevat nõu andma

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teenuseosutajale muutub kohustuseks hinnata vabatahtliku pensionifondi osakute sobivust kliendile.
Teenuseosutajale muutub kohustuseks hinnata vabatahtliku pensionifondi osakute sobivust kliendile. Foto: SCANPIX

Rahandusministeeriumis valminud ja eile kooskõlastusringile läinud kogumispensionide seaduse muudatused panevad muu hulgas teenuseosutajale kohustuseks hinnata vabatahtliku pensionifondi osakute sobivust kliendile.


Rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna peaspetsialist Kertu Fedotov ütles, et kuna kolmandas sambas on pensioni kogumise võimalusi mitmeid ning valik tuleb teha erineva riskitasemega pensionifondide ning erinevate tingimustega kindlustuslepingute vahel, tuleb kehtestada vabatahtliku pensionifondi osakute sobivuse hindamise kohustus. «Kohustus aitab kaasa sellele, et pensionikoguja omale sobiva pensioni kogumise viisi valiks,» sõnas Fedotov.

Praeguse regulatsiooni alusel puudub fondivalitsejal, nagu ka kontohalduril ehk pangal, kes pakub vabatahtliku pensionifondi osakuid, kohustus hinnata vabatahtliku pensionifondi osakute sobivust kliendile. Samas on näiteks pangad ja investeerimisühingud tulenevalt väärtpaberituru seadusest kohustatud muude investeerimisteenuste puhul hindama eelnevalt teenuse sobivust kliendile, omandades selleks vajaliku teabe kliendi teadmiste ja kogemuste kohta, samuti kliendi riskitaluvuse ja investeerimiseesmärkide kohta.

Käesoleva eelnõuga tuuakse teenuse sobivuse hindamise kohustus sisse ka vabatahtliku pensionifondi osakute kliendile sobivusega seonduvalt. «Sarnased kohustused kehtestatakse hetkel menetluses oleva ühe teise mitut finantssektori seadust muutva seaduse eelnõuga kindlustusandjatele ja kindlustusvahendajatele ning krediidiasutustele seoses vastavalt investeerimisriskiga elukindlustuslepingute, sealhulgas täiendava kogumispensioni kindlustuslepinguna sõlmitava investeerimisriskiga elukindlustuslepingu sõlmimise ning investeerimishoiuse pakkumisega,» rääkis Fedotov.

Kontrolli pensionifondivalitsejate ja kontohalduritest pankade üle teeb finantsinspektsioon.

Eelnõu jõustumiseks on planeeritud 1. jaanuar 2011, kuid mitmed muudatused, mis eeldavad rakendamiseks veidi pikemat ettevalmistusaega, jõustatakse 2011. aasta 1. aprillil või veelgi hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles