Alamäe: esimesel poolaastal olime kasumis

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Alamäe
Priit Alamäe Foto: Mihkel Maripuu

Nortali juhatuse esimehe Priit Alamäe sõnul oli ettevõtte tegevus mullu kasumlik Soomes, Omaanis ja Leedus, negatiivse tulemuse tõid aga Venemaa ja Eesti ärid. Käesoleva aasta esimesel poolaastal oli ettevõte kasumis.

Nortali käive langes eelmisel aastal tunamulluselt 41,8 miljonilt eurolt 36,6 miljonile eurole. Kui 2012. aastal oli ettevõte 5,4 miljoni euroga kahjumis, siis 2013. aastal vähenes puhaskahjum 871 000 eurole, selgub ettevõtte majandusaruandest.

Nortali arvestuslik tegevuskasum (EBITDA) kasvas 2012. aastal -3,7 miljonilt eurolt 947 tuhande euroni, samal ajal, kui konsolideeritud käive kahanes 41,8 miljonit eurolt 36,6 miljoni euroni.

«2013. aastal kajastus Nortali finantskulude all ka intressikulu, mis oli seotud peamiselt Soome tütarettevõtte omandamisega 2011. aastal ning mitterahalised kulud, summas ligi miljon eurot, mis on seotud täiendava edasilükkunud ettevõtte tulumaksu vara väärtuse vähenemise ning korrigeerimisega seoses Soomes kehtiva ettevõtte tulumaksu määra muutumisega,» kommenteeris Alamäe.

«IFRS (rahvusvaheline finantsraporteerimise standard, toim) nõuab perioodilise edasilükkunud ettevõtte tulumaksu vara väärtuse ümberhindamist igal aastal, vaatamata sellele, et vastavad tulud või kulud on mitterahalised,» selgitas ettevõtte juht.

Nortali tegevus oli 2013. aastal kasumlik Soomes, Omaanis ja Leedus. Kuigi Eesti äri tulemus oli kokkuvõttes negatiivne, on 2012. aastal alanud restruktureerimine Alamäe sõnul kandnud vilja, 2013. aasta viimane kvartal oli selgelt kasumlik ja see trend tema hinnangul jätkub. Lisaks Eestile tõi negatiivse tulemuse mullu ka Nortali Venemaa äri.

Alamäe märkis, et 2013. aasta lõpp ning 2014. aasta algus tõid ettevõttele olulisi kliendivõite – alla kirjutati kolm suurt lepingut Omaanis kokku umbes 20 miljoni euro väärtuses, Soome maksuameti leping 226 miljoni euro väärtuses ning mitmed lepingud Leedu tervishoiusektoris, seehulgas Leedu keskse terviseinfosüsteemi teostamiseks.

«Soomes näitavad tööstuse, logistika ja energeetika ärivaldkonnad suurt potentsiaali ja kasvu. Eestis on Nortal võitnud olulisi hankeid e-riigi valdkonnas ning alustanud esimeste projektidega ka tootmise automatiseerimise ja optimeerimise alal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles