Eesti on parim eurotoetuste kasutaja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti ja teised Balti riigid kasutasid eelarveperioodil 2007-2013 Kesk- ja Ida-Euroopas kõige efektiivsemalt Euroopa Liidu struktuurifondide raha, teatas KPMG Baltics.

Toetuste kasutamise efektiivsust näitab eraldatud ja väljamakstud toetussummade vahe, mis on kõige parem Eestil, 19 protsenti. Bulgaarial oli kõige kehvem näitaja, 58 protsenti. Leedul oli näitajaks 25 protsenti ja Lätil 26 protsenti.

Eestis oli 2013. aasta lõpuks lepingutega kaetud ühtekokku 96 protsenti ja välja makstud 77 protsenti ELi poolt eraldatud toetuste mahust, näitab analüüs.

KPMG Baltics nõustamisteenuste juhi Karin Rätsepa sõnul saab eurotoetuste reaalseid tulemusi ja mõju hinnata peale tegevuste lõppemist. «Senised õppetunnid näitavad, et uuel perioodil peab riik tegema tarku investeeringud, mida hiljem ka üleval pidada suudetakse ning ei tohiks kasutada euroraha riigiaparaadi suurendamiseks või jooksvateks tegevusteks, mis ei too kaasa soovitud muutusi,» rõhutas Rätsep.

Peale seitset aastat on Kesk- ja Ida-Euroopa riigid eelarveperioodiks eraldatud 174,7 miljardist eurost toetussummadest välja maksnud 105,5 miljardit eurot, mis on 60,3 protsenti eraldatud kogusummast.

«Üheks oluliseks takistuseks struktuuritoetuste sujuval kasutamisel on olnud aeglane algusperiood, nii et lepingute sõlmimise mõistlik tempo saavutati alles 2009. aastal. Eelmise perioodi õppetunnid on olulised, et kiirendada uue programmperioodi 2014-2020 käivitamist ning tagada tegevuste sobiv hajutatus üle aastate.»märkis Rätsep.

Rätsep toob välja, et seekordne analüüs pöörab tähelepanu Euroopa Liidu põllumajandustoetuste rakendamisele ning toob esile, et ka siin on väiksed riigid aktiivsed ja edukad.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 155 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku üle 155 000 oma ala spetsialisti. KPMG Baltics on üks juhtivaid rahvusvahelisi ärinõustamisfirmasid Baltikumis. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltikumis kokku ligi kolmsada audiitorit ning nõustajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles