Septembrist muutub Euroopas SKT arvestamise metoodika

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

1995. aastast kehtinud Euroopa rahvamajanduse arvepidamise süsteemi on tehtud mitu uuendust ja 2014. aasta septembris avaldavad kõik Euroopa Liidu liikmesriigid uue metoodika alusel ümberarvestatud rahvamajanduse arvepidamise aegread, kirjutab statistikaamet oma kvartalikirjas.

Eurostatis liikmesriikide kohta arvutatud esialgsel koondhinnangul suureneb EL-i liikmesriikide
sisemajanduse kogutoodang (SKT) uute metoodikamuudatuste mõjul keskmiselt 2,4%. Eesti SKT muutus jääb esialgsel hinnangul vahemikku 1–2%. Enim mõjutab SKT taseme tõusu teadus- ja
arendustegevuse käsitlemine investeeringuna, muud metoodikamuudatused on marginaalsed.

Kui varasemalt kajastati teadus- ja arendustegevuse kulutusi vahetarbimisena, sest eeldati, et tootmisprotsessis tarvitatakse kõik teadus- ja arendustooted ära, siis Euroopa rahvamajanduse arvepidamise süsteemi uue versiooni ESA 2010 mõistes arvestatakse teadus- ja arendustegevuse tooted põhivara hulka, kuna uurimistöödest saadud uute teadmiste panus on sageli palju ulatuslikum kui ühekordne efekt konkreetse projekti puhul.

Selle muudatuse mõjul suurenevad nii kapitali kogumahutus põhivarasse, SKT kui ka kogurahvatulu (KRT). Esialgse hinnangu järgi suurendab see muudatus EL-i riikide SKT kaalutud keskmist taset 1,9%.

Kõikide muudatustega sisemajanduse toodangu arvestamises saab täpsemalt tutvuda statistikaameti kvartalikirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles