Obama: Hiina oleks nõrgana suuremaks ohuks kui tugevana

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama.
President Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles Bloomberg Newsi teatel raadiojaamale NPR, et USA tervitab Hiina rahumeelset kasvu ning peab Hiina võimalikku nõrkust suuremaks ohuks ja probleemiks.

USA majanduslik sõltuvus Hiinast on viimasel ajal kasvanud. Hiina valduses on USA võlakirju umbes 1,3 triljoni dollari väärtuses. Hiina ja USA eelmise aasta kaubavahetuse maht oli 652 miljardit dollarit.

Asjatundjad ennustavad Hiina tõusmist uueks üliriigiks ja USA rahvusvahelise rolli vähenemist. Kuid USA president näeb suuremat ohtu hoopis Hiina nõrkuses.

Hiina majanduskasv oli aastail 2006-2011 10 protsenti aastas. Praegu on see langenud 7,4 protsendile ja Maailmapank ennustab, et 2026. aastaks alaneb 5 protsendile. Hiina kommunistlik partei on võimul püsinud elatustaseme tõstmisega, aga lõputult see kesta ei saa. Probleeme on keskkonna saastatusega, veepuudusega ja tööpuudusest tingitud rahulolematusega. Valitsus on püüdnud kasvu üleval hoida laenurahaga. Kuid selle tagajärjel on Hiina riigivõlg kasvanud pärast 2008. aasta maailma finantskriisi algust 245 protsendini sisemajanduse koguproduktist.

Majanduskasv on kaasa toonud talupoegade valgumise linnadesse. Bloombergi andmetel läheb kuus maalt linna miljon inimest. 10 aastaga on linnaelanike arv kasvanud 200 miljoni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles