Eesti olulisim elektritootja tähistab täna 45. sünnipäeva

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijaam
Elektrijaam Foto: Toomas Huik

Maailma suurim põlevkivil töötav elektrijaam – Eesti elektrijaam – tähistab täna oma 45. sünnipäeva. Selle ajaga on toodetud seal 332 miljardit kilovatt-tundi elektrit.

Eesti elektrijaam asub Ida-Virumaal, Auveres. Selle ehituskoha valikul said määravaks põlevkivi olemasolu, keskkonnatingimused ja piisavad jahutusvee varud. Otsus elektrijaama ehitamiseks tehti 1963. aasta märtsis ja ehitustööd algasid järgneva alguses.

Eesti elektrijaama esimene 220 MW võimsusega energiaplokk käivitati 30. juunil 1969. aastal. Uus ajajärk Eesti elektrijaama ajaloos algas 2001. aastal, mil Eesti Energia otsustas üle minna tolmpõletustehnoloogiast keevkihttehnoloogiale ja sõlmis lepingu uue energiaploki ehitamiseks.

Täna töötab Eesti elektrijaamas kokku kaheksa energiaplokki. Nii Eesti kui ka Narva külje all asuv Balti elektrijaam annavad umbes 90% Eestis toodetavast elektrist. Kokku toodavad elektrijaamad umbes 11 teravatt-tundi elektrit aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles