Pentus-Rosimannus pääseb Autorollo asjas kriminaalsüüst

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Autorollo väidetavas pankrotikuriteos peab kriminaalkohtu ees vastust andma keskkonnaministri isa ja ettevõtte omanik Väino Pentus.

Rohkem kui kaks aastat pärast Autorollo pankroti tagamaade uurimiseks algatatud kriminaalasja jõudsid majanduspolitsei ja prokuratuur lõpuks kuriteokahtlustuste esitamiseni.

Postimehe andmeil pääsevad kriminaalkahtlusest nii keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus kui tema abikaasa Rain Rosimannus. Autorollo võlausaldajad on süüdistanud neid kaht firma tühjaks kantimises ja tegelike juhtimisotsuste langetamises.

Põhjus, miks minister ja tema kaasa kuriteokahtlusest pääsevad, on lihtne. Pankrotikuriteo kahtlustust on keeruline esitada isikutele, kes firma maksejõuetuks muutumise ajal ei kuulunud juriidilises mõistes ettevõtte juhtkonda.

Küll peab kriminaalkorras ilmselt kohtu ette astuma ministri isa ja Autorollo suuromanik Väino Pentus, kes oli Postimehe andmeil kutsutud reedeks Põhja ringkonnaprokuratuuri kuriteokahtlustuse esitamisele.

Kas Pentus prokuröri juurde kohale ilmus, ei soovi prokuratuur esialgu täpsustada. «Selles kriminaalasjas on käimas kahtlustuste esitamine, kuid kellele ja milles täpsemalt kahtlustus esitatakse, pole võimalik praegu täpsustada,» kõlab prokuratuuri ametlik vastus.

Tõenäoliselt peab seaduse ees vastust andma ka Rain Rosimannuse poolt majandusraskustes Autorollo saneerijaks palgatud vandeadvokaat Siim Roode.

Samuti ettevõtte juhatusse kuulunud Tiit Pohl väitis, et teda prokuratuuri kutsutud pole. «Mis mul seal ikka nii juhtida oli, kui ma viimased kaks aastat selle asjaga ei tegelenud,» ütles Pohl.

Pankrotihaldur Martin Krupi avalduse põhjal 2012. aasta märtsis alustatud Autorollo kriminaalasja uurimine venis oodatust pikemaks. Läbitöötamist vajanud materjal oli mahukas ja ettevõttele esialgse majandusauditi teinud kohtuekspertiisi instituudi töö uurijaid ei rahuldanud.

Seetõttu tuli pärast ligi pool aastat kestnud ootamist tellida finantsaudit rahvusvahelise mainega eraettevõttest. See valmis juba 2013. aasta sügiseks, misjärel langetati põhimõtteline otsus, et prokuratuur viib pankrotikuriteo asjaolud süüdistustega kohtusse. Ometi kulus kuriteokahtlustuste esitamiseni veel kaheksa kuud.

Prokuratuuri teatel tehakse Autorollo kriminaalasjas uurimistoiminguid karistusseadustiku nelja paragrahvi alusel. Need on pankrotiavalduse esitamise kohustuse täitmata jätmine, maksejõuetuse põhjustamine, raamatupidamise kohustuse rikkumine ja omastamine.

Transpordifirma Autorollo võlausaldajad esitasid poliitperekond Pentus-Rosimannuse ja ettevõtte saneerinud vandeadvokaat Siim Roode suhtes tsiviilkohtusse umbes 580 000 euro suuruse kahjunõude. Väino Pentus pääses kahjunõudest, sest mehel on välja kuulutatud eraisiku pankrot.

Harju maakohus rahuldas sellest nõudest reedel 255 710 eurot. Selle maksmisest vabastati täielikult keskkonnaminister Pentus-Rosimannus, kellel kohus ei näinud otsest osa Autorollo juhtimisotsustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles