Uus omanik teeb Kolga mõisakompleksi korda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga mõis.
Kolga mõis. Foto: Janek Põldots

Aastaid müügis olnud Kolga mõis leidis uue omaniku, kelleks on Adalberg Kinnisvara juhataja Anu Koppel. Varem kuulus mõis üle kolmesaja aasta von Stenbockide suguvõsale.

Värske mõisaomanik plaanib sel aastal teostada olulisemad avariitööd. Koppel lisas, et edasiseks plaaniks on proovida mõisakompleks päästa ning alustada otsast korda tegemisega, kui õnnestub.

«Teate, mõisa taastamiseks on nii pikad protsessid, esiteks tuleb seal kohutavalt suured uurimistööd teha. See ei ole nagu uue maja ehitamine, mis poole aastaga valmis ja kogu lugu,» ütles Koppel.

Mõisahoones tegutses kuni maikuuni pood, kuid uuel omanikul pole plaan poodi pidama hakata. «Mina? Mitte iialgi. Mul on isegi nii palju kohustusi.»

Kolga mõisas on varasemalt ka olnud restoran, mida võib veel tulevikus ehk näha. Koppel rääkis, et kõik oleneb asjaoludest, sest tema restorani pidama ei hakka. «Ma tean enam-vähem, mida tähendab restorani pidamine, seal oled ööd ja päeva rakkes.» Tulevast restorani pidama valib uus omanik professionaalid.

Mõisaomanik ei soovinud avaldada ostuhinda ega ka rahaallikaid, millega on plaan mõisakompleks restaureerida. Kuigi hetkel õpib Koppel restaureerimiskoolis, tunnistas ta, et nii suurt asja nagu mõisa restaureerimine omal käel teha ei ole üldse võimalik ning sinna tuleb võtta litsentseeritud firmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles