Eesti Pank ei pea tagama sularaha kättesaadavust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pangaliidu andmetel töötavad Eesti pangad ja pangaautomaadid tavapäraselt.
Eesti Pangaliidu andmetel töötavad Eesti pangad ja pangaautomaadid tavapäraselt. Foto: Marko Saarm / Sakala

Valitsus ei toeta IRLi algatatud eelnõu, millega oleks saanud Eesti Pank õiguse kehtestada Eesti krediidiasutustele eeskirju, mis tagaksid sularaha piisava kättesaadavuse kogu Eesti Vabariigi territooriumil.

Ettepanekuga sooviti lisada Eesti Panga ülesannete hulka sularaha kättesaadavuse tagamine ning anda Eesti Pangale õigus kehtestada krediidiasutustele eeskirju sularaha kättesaadavuse tagamiseks.

«Valitsus ei ole pidanud seni vajalikuks aktiivselt sekkuda erasektori ettevõtjate, sealhulgas finantsteenuste ettevõtjate teenuste osutamise põhimõtetesse ja nende hinnakujundusse,» selgitas Valitsuse kommunikatsioonibüroo.

«Siiani on ettevõtjad, sealhulgas pangad, täitnud kehtivaid regulatsioone ning puudub turutõrge. Ka makseteenused ja sularaha kättesaadavad enam kui 80 protsendist Eesti valdades pangakontori, pangabussi, postipanga või pangaautomaadi vahendusel.»

Pangakaardiga on võimalik üle Eesti maksta umbes 20 000 müügikohas ning sularaha on võimalik välja võtta 841 pangaautomaadist, mis tähendab, et Eestis on üks sularahaautomaat umbes 1590 elaniku kohta. Võrdlusena võib välja tuua, et Soomes on 1641 pangaautomaati ehk üks 3275 elaniku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles