Hiina plaanib Peking-Bagdadi rongiühendust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peking
Peking Foto: AP / Scanpix

Hiina on avardanud oma nägemust globaalsest laenuasutusest konkureerimaks Maailmapanga ja Aasia Arengupangaga – viimased on Pekingi hinnangul liialt USA ja selle liitlaste mõju all.

Kaks lähedalseisvat allikat vahendasid Financial Timesile, et Hiina on teinud läbirääkimistesse kaasatud riikidele ettepaneku kahekordistada alternatiivse «maailmapanga» registreeritud kapitali 100 miljardi dollari peale.

Plaanitud Aasia infrastruktuuri-investeeringute panga (Asian Infrastructure Investment Bank) vastu on avaldanud huvi 22 riiki, nende hulgas mitmed jõukad Lähis-Ida maad.

Esimese prioriteedina rajaks pank kaasaegse versiooni muistsest Hiina-Euroopa «siiditeest» ehk raudtee otseühenduse Pekingist Bagdadi.

«Huvi on suur kõikjal Aasias, kuid Hiina läheb projektiga edasi isegi siis, kui keegi teine ei liitu,» ütles panga asutamisega otseselt seotud allikas. Peking loodab saada panga käima käesoleva aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles