«Olukorrast riigis»: Eestis on kehv kaubavalik ja kõrged hinnad

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees / Scanpix

Eesti väiksuse tõttu esineb siin väga palju turumoonutusi, mis tähendab, et kauba ja teenuste valik on piiratud ning hinnad kõrged, tõdesid ajakirjanikud Anvar Samost ja Kalle Muuli.

Anvar Samost tõi tänases Raadio 2-e saates «Olukorrast riigis» ebanormaalse turuolukorra näite mobiilse andmeside vallast. Andmeside hinnad välismaal on kõigil kolmel Eesti mobiilsideoperaatoril väga sarnased ja põhjendamatult kõrged. Sama teenust pakutakse Samosti sõnul Soomes kaks korda odavamalt.

«Ma kardan, et siin on tegu meie väikese turu eripärast tingitud turumoonutusega,» ütles Samost. Ta meenutas veel ühe näitena mobiilside vallast, et ka et rändlusteenuse puhul ei tulnud Eesti turg ise toime ja Euroopa komisjon pidi administratiivsete vahenditega sekkuma, et hind alla tuua.

Samost ütles, et seejuures ei kahtlusta ta EMT-d, Elisat ja Tele2-te kartellikokkuleppes, vaid ta usub, et igaüks lihtsalt vaatab, et keegi teine hindu alla ei lase ja selline olukord on mugav.

«Minu meelest kogu Eesti turg on üks turumoonutus,» ütles Kalle Muuli. Ta selgitas, et Tallinnas tundub kõikvõimalikke kauplusi ja kaubamaju küll meeletult olevat, kuid kui midagi konkreetset otsima hakata, võib kindel olla, et seda ei leia. «Kaubavalik on väga piiratud, on mingi sundmenüü,» tõdes Muuli.

«Tean paljusid inimesi, kes käivad Saksamaal riideid või Soomes spordivarustust ostmas,» lisas Samost, kelle sõnul on tegu täiesti tavaliste inimestega, kes tihti saavad soovitud asjad välismaalt odavamaltki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles