Hiina armeesse saab nüüd ka pisem ja pontsakam poiss

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdureid seatakse nööri abil sirgesse ritta.
Hiina sõdureid seatakse nööri abil sirgesse ritta. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina rahvavabastusarmee lõdvendab standardeid ning võimaldab oma ridadesse astuda lühematel, lühinägelikematel ja paksematel kuid nutikamatel noormeestel. Nagu kinnitab kaitseministeerium, on põhjuseks vajadus leida kiirkorras kaadrit kõrgtehnoloogiliste relvade käsitlemiseks.

Hiina rahvavabastusarmees teenib 2,3 miljonit sõdurit ning tegemist on ülekaalukalt suurima sõjaväega maailmas. Kaitseministeerium on aga mures värvatute haridustaseme pärast ning pingutab seetõttu gümnaasiumi- ja kõrgharidusega isikute leidmise nimel.

Ministeeriumi värskete kriteeriumite kohaselt on noormeeste pikkuse nõue langetatud 162 sentimeetri pealt 160 sentimeetrile, vahendab Financial Times. Neiude puhul ei ole miinimumpikkus aga enam 160 vaid 158 sentimeetrit.

Kaalulage on tõstetud, silmanägemine võib olla viletsam. Lubatakse isegi tätoveeringuid, mis varem olid täielikult välistatud. Seejuures ei tohi tätoveeringute kogupindala siiski ületada 10 ruutsentimeetrit. Ning kui sõduril on seljas vormiriietus, võib selle alt välja paista maksimaalselt kahe ruutsentimeetri jagu tätoveeringut.

Samal ajal on aga karmistatud haridusnõudeid. Suurlinnade elanikud saavad nüüd sõjaväkke kandideerida vaid keskkoolidiplomi olemasolu korral.

Ministeerium on lisanud ka uue kriteeriumi: vaimse tervise. Esmakordselt on sõnaselgelt paigas, et kandideerida ei maksa skisofreenia, dissotsiatiivse häire, depressiooni või bipolaarse meeleoluhäire all kannatavatel isikutel.

Hiina SKT tõuseb tempokalt ning sealne sõjavägi on peadpööritava kiirusega kasvatamas kõrgtehnoloogiliste relvade ja varustuse osakaalu. Uues olukorras tuleb paljudel sõduritel olla valmis üsna istuvaks sõjapidamise viisiks – näiteks klaviatuuri taga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles