PR-ämbri ähvardav vari

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Esimese maailmasõja mälestusüritus Ypres'i linnas Belgias.
Mullune Esimese maailmasõja mälestusüritus Ypres'i linnas Belgias. Foto: AP / Scanpix

Euroametnikud üritavad palavikuliselt vältida suhtekorralduslikku katastroofi eelseisval tippkohtumisel Belgias, mis algab lõunasöögiga linnas nimega Ypres ja jätkub alles teisel päeval Brüsselis.

Esimese maailmasõja lahingupaigana tuntud Ypres ähvardab nimelt kujuneda Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Briti peaministri David Cameroni kokkupõrke areeniks Jean-Claude Junckeri nimetamise pärast Euroopa Komisjoni järgmiseks presidendiks.

Suurbritannia ja Saksamaa konflikt Ypres’is, mis saja aasta eest alanud ilmasõja keeristes maatasa tehti, oleks aga oma sümboolsuse poolest masendav, kirjutab Financial Times.

Seetõttu üritab Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy hoida ära «piduliku sündmuse» kujunemist Britannia diplomaatiliseks alandamiseks. Poliitilise kokkupõrke võimaluse pärast Ypres’is on väljendanud muret ka Berliin.

Van Rompuy on juba kaalunud võimalust lükata ELi tähtsate tööpostide arutelu edasi mõneks hilisemaks tippkohtumiseks – või vähemalt seekordseks teiseks päevaks Brüsselis. Viimasel juhul ei oleks aga ikkagi võimalik vältida Junckeri-konflikti varju kogu ürituse üle.

Esimene Van Rompuy poolt pakutud lahendus – saata liidrid koju tagasi ning kutsuda nad paari päeva pärast uuesti kokku töökohti arutama – on juba pälvinud Briti diplomaatide põlastuse. «See on täielik maksumaksjate raha raiskamine,» ütles üks neist.

«Ta [Van Rompuy] pole veel otsustanud,» ütles üks kõrge Euroopa Liidu ametnik. «Ypres on valitud selle paiga sümboolsuse pärast. See [lõunasöök] on eriline sündmus erilises paigas. Kes sooviks, et seal puhkeks lahing komisjoni presidendi isiku pärast?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles