BP juhtide toolid kõiguvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP juht Tony Hayward.
BP juht Tony Hayward. Foto: SCANPIX.

Investorid valmistuvad BP juhtide väljavahetamiseks kohe pärast Mehhiko lahe naftalekke sulgemist, mis võib leida aset lähinädalatel.


Kõige kriitilisemalt on investorid meelestatud BP nõukogu esimehe Carl-Henric Svanbergi suhtes, kelle juhtimisstiili kriisi käigus peetakse otsustusvõimetuks. Samuti ei ole ta investorite hinnangul piisavalt toetanud tegevjuhti Tony Hayward, kes praktiliselt kogu lahingu üksi vastu pidi võtma.

Kuigi Haywardit toetatakse üldiselt rohkem, on investorid siiski otsustanud loobuda ka tema teenetest, et firma uuesti üles ehitada, reputatsioon täielikult taastada ning säilitada sõltumatus ja iseseisvus. Üks juhtivaid Briti investoreid ütles:

«Kui see kõik on möödas, tuleb põhjalik uurimine. Ning me usume, et juhtkond vahetatakse välja.»

Ühe BP lähedal seisva allika sõnutsi võidakse juhatuse ümberkorraldamisele sillutada teed mõne lisakapitali kogumise aktsiooniga, näiteks võlakirjaemissiooniga või investeeringuga strateegilselt aktsionärilt.

Täiendava tõuke muudatusteks annab ilmselt ka BP teise kvartali tulemuste avaldamine 27. juulil, mil firma avalikustab oma kohustused lekke kahjude hüvitamisel, mis tõenäoliselt ulatuvad kümnetesse miljarditesse dollaritesse.

Kui keegi BP rooli kindlalt kätte ei haara, võib ettevõte langeda oportunistliku pakkumise ohvriks mõne rivaali, näiteks ExxonMobili või Royal Dutch Shelli poolt, lähenemiskatseid võib aga teha ka mõni Hiina grupp nagu PetroChina, ütles üks BP strateegia väljatöötamises osalev isik.

Otsustav hetk saabub augustis, mil lisapuuraugud valmis saavad ja leke tõenäoliselt lõplikult suletakse. Siis lõpeb ebakindlus BP kulude suhtes ning firma peaks uue juhtkonna abiga initistiivi taas enda kätte haarama.

Paljud Briti investorid, M&G ja Standard Life Investments kaasa arvatud, on avaldanud toetust Haywardile, keda USAs on mustatud ja laimatud. Enamike suurinvestorite hinnangul oleks tegevjuhi väljavahetamine kahjulik ajal, mil lekke peatamine alles käib.

BP tegevdirektor Ameerikates ja Aasias Bob Dudley võttis kriisitööde juhtimise juunikuus Haywardilt üle ning võib osutuda ka tema mantlipärijaks. USA kodanikuna on ta Ameerika meedia ja seadusandjatega suhtlemisega muljetavaldavalt toime tulnud.

Prominentsemat rolli on viimasel kolmel nädalal mänginud ka Svanberg, kes juhtis Valges Majas 20 miljardi dollari suurust kahjufondi kokku leppimas käinud delegatsiooni. Üks Svanbergi pooldajaid ütles eile, et mehe positsiooni «üritatakse õõnestada tühja-tähja ning eraelu puudutavate kuulujuttudega».

Mõned investorid ütlesid aga, et Svanberg jättis neile viimasel koosolekul halva mulje. Ühe aktsionäri sõnutsi valitsevad tema suhtes «väga segased tunded». «Svanbergil puudub aktsionäride täielik toetus. Paljud meist oleksid õnnelikud, kui me temast esmajärjekorras lahti saaksime,» ütles ta.

Svanbergi kõige tõenäolisemad asemikud on samuti ameeriklased. Mõnede aktsionäride meelest oleks parim valik endide BHP Billitoni tegevjuht Chip Goodyear. Olemasolevate juhatuseliikmete hulgast on tugevaim kandidaat Paul Anderson, kes samuti varasemalt BHP tegevjuhti ametit on pidanud.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles