Fondide kaudu investeerimine muutub hõlpsamaks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro
Euro Foto: SCANPIX

Rahandusministeerium saatis teisipäeval kooskõlastusringile kauaoodatud investeerimisfondide seaduse eelnõu, mida oli koostatud kaua ja mille valmimine viibis plaanituga võrreldes enam kui aasta võrra.

Venimine on ka mõistetav, sest eelnõu on väga mahukas – selle enda maht on 255 ja seletuskiri 463 lehekülge, mis on võrreldav neli aastat tagasi vastu võetud USA investeerimispangandust ja finantsturge reguleeriva Dodd-Franki seadusega, mille maht on 849 lehekülge.

Kuna kehtiv regulatsioon vajab nii sisulisi, sõnastuslikke kui ka vormilisi muudatusi, on rahandusministeerium valmistanud uue eelnõu ette tervikuna, mitte ei muudeta kehtivat seadust. Swedbanki investeerimisfondide juht Kristjan Tamla ütles, et selline toimimine on mõistlik ning see teeb elu nii kohalikele kui ka väljastpoolt tulijatele lihtsamaks, sest lisaks olemasolevatele seadustele reguleerivad praegu kogu seda valdkonda ka ministeeriumi määrused.

«Eriti kui räägime potentsiaalsetest välisinvestoritest, sest tema ei suuda mitte mingil juhul mingeid määruseid jälgima hakata,» lausus Tamla. «Paneme kõik ühte kohta, siis on kõik lihtne ja selge. Üks seadus on nagu piibel, ja see ongi kogu tõde.»

Eelnõu kohaselt on võimalik luua uusi fonditüüpe, mis annab suuremad eeldused Eesti finantssektorile oma teenuseid eksportida ning selgemini on eristatud nõuded tulenevalt sellest, kas tegemist on jaeinvestoritele või professionaalsetele investoritele suunatud fondiga.

Muudetakse ka pensionifondide investeerimisreegleid – eelkõige võimaldatakse pensionifondide vara senisest rohkem paigutada noteerimata väärtpaberitesse ja kinnisvarasse ning omandada kontrollosalusi äriühingutes.

«Lähtudes eeldusest, et Eestis on vähe börsil väärtpabereid noteerinud ettevõtteid ja neid ei pruugi ka tulevikus palju juurde tekkida, loovad need muudatused suuremad eeldused investeerida senisest rohkem pensionikogujate vahendeid kohalikku majandusse,» kirjutatakse eelnõu seletuskirjas.

Seaduse jõustumisel võivad investeerimisfondid investeerida ka kulda ja teistesse väärismetallidesse. Kehtiva seaduse kohaselt on see keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles