Remo Holsmer lubab riigi praamlaevu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer
Remo Holsmer Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinna Sadam (TS) tahab nõukogu vastse esimehe Remo Holsmeri (Reformierakond) kinnitusel tõepoolest saarte praamiühenduse Vjatšeslav Leedo firmalt üle lüüa. Hoopis eelmise majandusministri Juhan Partsi (IRL) tegevuskava oleks praamiäri Holsmeri sõnul Saaremaa Laevakompaniile (SLK) sülle mänginud.

Millest tekkisid praamide hankel probleemid, mistõttu varasemad kavad ümber mängiti?

Parts pidas praamide ostuks läbirääkimisi poolteist aastat. Tema plaan oli osta praegu saartega ühendust pidavad praamid. See idee luhtus mullu suvel. Novembris järgnes ministri määrus, mis ütles, et TS nõukogu peaks soetama neli parvlaeva ning nendega peaks hakkama sõitma saarte ja mandri vahel alates 2016. aastast. SLK aga vaidlustas selle kohtus ja määrati õiguskaitse, mistõttu Parts tühistas määruse.

Riigiabi reeglite ja konkurentsiseaduse rikkumise tõttu olnuks sellisel kujul praamihankega keeruline edasi minna. Sellest Parts rääkida ei taha, jagades vaid ühepoolset infot.

Tahan kummutada ka ühe levinud valearusaama. Nimelt pole nõukogu saanud ministrilt suunist praamide hanke väljakuulutamiseks.

Millest on selline mulje on jäänud, et minister andis korralduse?

See on eksiarvamus. Meile on nõukogusse küll jõudnud üks paber, kus ostu või soetamist on kirjeldatud. Kui eelmisel aastal riik leidis, et on tarvis osta jäälõhkuja, siis minister andis selge korralduse jäälõhkuja ostmiseks. Nõukogu täitis omaniku tahet.

Praamide puhul sellist suunist pole antud. Nii majandusministeerium kui ka TS võivad seda kinnitada. Seetõttu ei vasta ka tõele väide, et sadam ei täida ministri nõuet. Sellepärast ei juhtunud alates septembrist kuni praeguseni praamihankega mitte midagi.

Kas see, et minister pole korraldust praamide hankeks andnud, seisneb mingi dokumendi sõnastuses või dokumendi puudumises?

Formaalselt käib asi nii, et omanik annab nõukogule suunise hanke korraldamiseks, mis on juriidiliselt siduv dokument. Kui ministeeriumi esindaja käib nõukogu koosolekul ning räägib ideedest, plaanidest ja mõtetest, siis seda ei saa käsitleda suunisena. See pole siduv, sest mängu tuleb nõukogu ja juhatuse liikmete vastutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles