Nokia maksis väljapressijaile miljoneid eurosid

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia E5, Symbian operatsioonisüsteem
Nokia E5, Symbian operatsioonisüsteem Foto: Nokia

Nokia langes aastatel 2007-2008 väljapressijate ohvriks. Soome telekanali MTV andmetel andis firma kurjategijatele järele ning maksis nõutud lunaraha, mitu miljonit eurot.

Kurjategijad väitsid, et nende käsutuses on operatsioonisüsteemi Symbian krüptovõti, mille abil võib Nokia teadmata telefonidesse mistahes tarkvara, sh kurivara laadida. Symbiani kasutavad Nokiad on tänapäevaste nutitelefonide eelkäijad. See oleks Nokia usaldusväärsuse löögi alla seadnud. 2007.  aastal oli iga teine maailmas müüdud nutifon Nokia toodetud.

Kurjategija(d) nõudsid, et raha tuleb neile toimetada nagu krimifilmis: kohvris Särkanniemi lõbustuspargi parklasse. Sealt see ka ära korjati ja Soome politsei ei suutnud rahakohvrit jälitada.

Soome keskkriminaalpolitsei esindaja Tero Haapala väitel on kuritegu siiani lahendamata. Samuti pole teada, kuidas kurjategijad selle koodi hankisid. Nokia tolleaegne juhtkond pole telekanali päringutele vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles