Palgaootused on kasvanud kõigis ametirühmades

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Palgainfo Agentuuri ja partnerite koostöös läbiviidud töötajate ja tööotsijate küsitluse tulemused näitavad, et palgaootused on kasvanud kõigis ametirühmades.

Kui madalama ja keskmise palgaga gruppides on netotöötasu ootus kasvanud võrreldes aastataguse ajaga 100 euro võrra, siis kõrgemapalgalistel 200-500 euro võrra.

Kõige suurem on palgasurve müügi- ja teenindustöötajate ning seadme- ja masinaoperaatorite ametirühmas, kus netotöötasu ootused on protsentuaalselt kõige rohkem kasvanud ning lõhe saadava netotöötasu ja oodatu vahel on märgatavalt suurenenud.

Väiksem on palgasurve ametnike ja mootorsõidukite juhtide ametirühmades.

41 protsenti töötajatest ja tööotsijatest märkis, et nende töötasu on aasta taguse ajaga võrreldes kasvanud. Pea sama suurel hulgal (42%) töötasu muutunud ei ole. Töötasu keskmine netokasv oli 40-150 eurot ehk 11 protsenti (mediaan).

Võrreldes eelmise aasta sügisega on märgatavalt väiksem nende hulk, kes ootavad töötasu kasvu lähema kuue kuu jooksul (novembris 2013 27%, mais 2014 17%). Tagasihoidlikumate ootuste taga võib olla see, et töötasusid korrigeeritakse reeglina aasta esimeses pooles.

Keskmine oodatud töötasu kasv, võrreldes sügisega, on pisut suurem – 14 protsenti, sügisel vastavalt 10 protsenti (mediaan). Peamine põhjus, miks töötajad töötasu kasvu ootavad, on nende personaalne tööalane areng.

Tööandjate seas on kasvanud nende organisatsioonide osatähtsus, kus aasta jooksul on muudetud või kavandatakse muuta põhipalkasid. Peamine põhipalkade muutmise põhjus on palgaturul toimuvad muutused ja konkurentide poolt pakutavad palgatasemed.

Uuring viidi läbi maikuus koostöös Eesti populaarseima tööportaali CV Keskusega ja teiste koostööpartneritega. Uuring hõlmas aprilli töötasusid ning selles osales ligi 300 tööandjat ja üle 6500 töötaja ning tööotsija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles