Gazprom kehtestas Ukraina gaasitarnetele ettemaksunõude

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasihoidla.
Gaasihoidla. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Vene gaasimonopol Gazprom kehtestas alates esmaspäeva hommikust (09.00 Eesti aja järgi) Ukraina energiafirmale Naftogaz Ukrainõ gaasitarnete eest ettemaksu nõude, teatas gaasikontsern.

«Otsus langetati tulenevalt Naftogaz Ukrainõ kroonilistest võlgnevustest. Kompanii on Vene gaasi eest võlgu kokku 4,458 miljardit dollarit: 1,451 miljardit vahemiku eest november-detsember 2013 ning 3,007 miljardit vahemiku eest aprill-mai 2014,» teatas Gazprom avalduses.

Venemaa ja Ukraina gaasikõnelused katkesid esmaspäeval esimestel tundidel Kiievis kokkulepet saavutamata. Gazprom ähvardas tarned kella 09.00-ks Eesti aja järgi peatada, kui Ukraina võlga ära ei maksa.

Kõnelusi vahendas Euroopa Liit, mis saab umbes 15 protsenti oma gaasist Ukraina torude kaudu.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk andis reedel ministeeriumidele, riigi gaasiettevõttele Naftogaz ning kohalikele omavalitsustele korralduse valmistuda riigi energiatööstuse toimimiseks ilma Vene gaasitarneteta.

Ukraina on öelnud, et protestib gaasi eest maksmata jättes hüppelise hinnatõusu vastu.

Gazprom tõstis Moskva-Kiievi pingete ajal Ukrainale tarnitava gaasi hinda rohkem kui 80 protsenti 268 dollarilt tuhandest kuupmeetrist 485,5 dollarile.

Venemaa annekteeris märtsis pärast Ukraina senise presidendi Viktor Janukovõtši tagandamist Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ja Ukraina uus läänemeelne juhtkond süüdistab Moskvat ka mässu õhutamises Ida-Ukrainas.

Vene-Ukraina varasemad gaasitülid tipnesid 2006. ja 2009. aastal Euroopa tarnete katkemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles