Reportaaž Narva piiripunktist: Venemaal käiakse põhiliselt toidu järel

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühade eel ei taha autode rivi Narva sillal lõppeda.
Pühade eel ei taha autode rivi Narva sillal lõppeda. Foto: Mihkel Maripuu

Kui varem käisid mõned agarad Narva elanikud üle piiri viina ja suitsu järel mitu korda päevas, et Eestis pärast kaubaga äri teha, siis nüüd ostetakse kraami vaid oma tarbeks. Kasvanud on aga kaubavood Eestist Venemaale.

Vene piiril asuvas Narva tollipunktis on nüüd rahulikum kui mõni aasta tagasi, sest tõhus kontroll ja karmimad seadused on salakaubavedu oluliselt vähendanud. Siiski peavad tolliametnikud olema pidevalt valvel, et võimalikult vähe maksuraha voolaks hõlptulu jahtivate kurikaelte taskusse.

Maksu- ja tolliameti Narva piiripunkti juhataja Voldemar Linno võtab meid vastu otse suure värvilise pildi all, mis kujutab uut, igati tänapäevast piiripunkti, millest ammugi unistatud. «Kui järgmisel aastal tulete, on pilt hoopis teine,» lubab ta. Praegune hoone on tõepoolest väikseks jäänud ja ära kulunud ning ega seegi normaalne ole, et riigist väljaminev ja sissetulev suund on vaid kerge vaheseinaga eraldatud.

Meid huvitab rohkem sissetulev suund, mis on omakorda jagatud kaheks: ühel pool on maha joonistatud rohelised, teisel pool punased triibud. Inimene saab valida, kas kasutada üht või teist teed vastavalt sellele, kas tal on tollile deklareeritavat kaupa või mitte.

Kuna kolmapäeva ennelõunal on tulijaid vähe, lasevad noored kenad tollinäitsikud peaaegu kõigil kotid ette näidata. Tavaliselt tehakse seda pisteliselt. «Absoluutselt kõike kontrollib ehk vaid Põhja-Korea toll,» lausub Linno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles